Prima pagină » Știri externe » Proporțiile tragediei de la Mecca au crescut la 769 de morți

Proporțiile tragediei de la Mecca au crescut la 769 de morți

Proporțiile tragediei de la Mecca au crescut la 769 de morți
Bilanțul busculadei care a avut loc joi, în timpul pelerinajului anual de la Mecca, a ajuns la 769 de morți și 934 de răniți, a anunțat sâmbătă ministrul saudit al Sănătății Khalid al-Falih, relatează Reuters în pagina electronică.

Un bilanț anterior, de joi, anunța 717 morți și 863 de răniți.

Arabia Saudită a afirmat că drama a fost provocată în parte de nerespectarea de către pelerini a consemnelor de securitate, ceea ce a provocat indignarea inamicului său declarat, Iranul, în contextul în care numeroși cetățeni din această țară au murit în busculadă.

Cel mai mare dezastru din istoria pelerinajului la Mecca a avut loc joi, când două grupuri mari de pelerini au ajuns împreună într-o intersecție, la Mina, la doar câțiva kilometri de Mecca.

„Ultimele statistici, de până în acest moment, indică 769 de morți. Este vorba despre o creștere cu 52 (de morți) față de bilanțul anterior”, a declarat al-Falih într-o conferință de presă.

„Sunt persoane care au murit în diverse spitale” de la tragedieîncoace, a precizat ministrul, adăugând că 934 de persoane au fost rănite.

Iranul șiit, care este implicat într-o serie de războaie prin procură în țări arabe din jurul regatului sunnit, a anunțat că cel puțin 136 de iranieni se află printre victime, ceea ce a declanșat, vineri, proteste și furie în Republica islamică.

Peste 300 de iranieni sunt dați dispăruți, inclusiv fostul ambasador în Liban Lebanon Ghazanfar Roknabadi, potrivit agenției FARS.

„Vom îndemna tribunalele și mediile internaționale să înceapă judecarea saudiților pentru crime împotriva pelerinilor”, a amenințat procurorul general iranian Ebrahim Raisi, citat de agenția studențească ISNA sâmbătă.

„Aceasta nu este incompetență, este crimă”, a declarat Raisi pentru postul de stat IRIB.

Protejarea vizitatorilor moscheilor din orașele sfinte Mecca și Medina este un pilon al legitimității familiei regale saudite, iar regele poartă titlul de „custodele celor două sanctuare”.

Demnitarul religios saudit cu cel mai înalt rang, marele muftiu Abdulaziz Al al-Sheikh, i-a transmis într-o intervenție televizată prințului moștenitor Mohammed bin Nayef că nu consideră autoritățile responsabile de dezastru.

Al al-Sheikh a părut, de asemenea, să respingă cricile din străinătate la adresa regatului ca motivate de „invidie”.

Citește și