Proprietarul TikTok, platforma care a influențat rezultatele alegerilor prezidențiale din România, este cel mai bogat chinez din lume

Publicat: 28 11. 2024, 20:02
Actualizat: 28 11. 2024, 20:22

Popularitatea globală în creștere a aplicației TikTok l-a făcut cel mai bogat bărbat din China pe co-fondatorului companiei-mamă ByteDance. Conform unei liste realizate de Institutul de Cercetare Hurun, Zhang Yiming are acum o avere estimată la 49,3 miliarde de dolari, cu 43% mai mult decât în 2023.

În vârstă de 41 de ani, Zhang a renunțat la conducerea companiei în 2021, dar se crede că deține aproximativ 20% din acțiunile companiei ByteDance.

TikTok, deși ar putea fi interzis în SUA, încă atrage utilizatori americani

TikTok a devenit una dintre cele mai populare aplicații de social media din lume din 2020 încoace, în ciuda preocupărilor serioase din unele țări cu privire la legăturile sale cu regimul comunist chinez.  Deși atât ByteDance, cât și TikTok insistă că sunt independente de guvernul chinez, SUA intenționează să interzică TikTok în ianuarie 2025, dacă ByteDance nu își vinde participația.

Cu toate astea, ambii candidați din scrutinul alegerilor prezidențiale, republicanul Donald Trump și democrata Kamala Harris ,și-au făcut campanie pe platforma controversată. În ciuda presiunii intense din SUA, profitul global al ByteDance a crescut cu 60% anul trecut, ceea ce a contribuit la creșterea averii personale a lui Zhang Yiming.

„Zhang Yiming este al 18-lea nou miliardar de top pe care l-am avut în China în doar 26 de ani. Prin comparație, SUA au avut doar patru lideri miliardari de top: Bill Gates, Warren Buffett, Jeff Bezos și Elon Musk. Asta demonstrează dinamismul economiei chineze”, a declarat Rupert Hoogewerf, directorul Hurun.

Cum a devenit Zhang Yiming unul dintre cei mai bogați oameni din lume?

Zhang nu este singurul reprezentant al uriașului sector tech din China care apare pe listă. Pony Ma, șeful conglomeratului tehnologic Tencent, se află pe locul trei, cu o avere personală estimată la 44,4 miliarde de lire sterline. Totuși, succesul lor nu este explicat doar prin reușitele companiilor pe care le conduc.

Rivalii lor au câștigat mai puțin într-un an marcat de dificultăți economice în China. De fapt, doar aproximativ 30% dintre persoanele de pe listă și-au văzut averea crescând, pe când restul au înregistrat un declin.

„Lista Hurun a celor mai bogați oameni din China s-a micșorat pentru al treilea an consecutiv, un fenomen fără precedent, pe măsură ce economia și piețele bursiere ale Chinei au avut parte de un an dificil. Numărul miliardarilor de pe listă a scăzut cu 12% în ultimul an, ajungând la puțin sub 1.100 de persoane, și cu 25% față de vârful din 2021”, a spus Rupert Hoogewerf.

Hoogewerf a subliniat că a fost un an bun pentru producătorii de smartphone-uri precum Xiaomi, în timp ce piața energiei verzi a întâmpinat dificultăți.

„Producătorii de panouri solare, baterii cu litiu și vehicule electrice (EV) au avut un an provocator, pe fondul intensificării competiției, al unui surplus de produse și al amenințării tarifelor care au crescut incertitudinile. Producătorii de panouri solare și-au văzut averile scăzând cu până la 80% față de vârful din 2021, în timp ce cei de baterii și EV au înregistrat scăderi de jumătate și, respectiv, un sfert”, îl citează BBC pe directorul Hurun.

Directorul TikTok, chemat în Parlamentul European

Directorul TikTok, Shou Zi Chew, a fost chemat să dea explicații în Parlamentul European, la apelul lansat de europarlamentara Valerie Hayer, liderul grupului politic Renew Europe.

„Cu privire la alegerile prezidenţiale din România, este extrem de îngrijorător să vedem un candidat de extremă-dreapta luând un avans surprinzător. Un candidat împotriva NATO, împotriva Occidentului, prorus. Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei, suntem martori cum social media, mai ales TikTok, a devenit un câmp de luptă pentru votanţi. Îi cerem directorului general TikTok să vină să ne vorbească şi să ne dea asigurări că platforma sa nu a încălcat în niciun fel Actul privind Serviciile Digitale”.

Inițial, Marcel Ciolacu era pe primul loc în sondajele făcute înaintea alegerilor prezidențiale, iar duminică seară, 24 noiembrie, exit-poll-urile l-au confirmat câștigător. Luni dimineață, 25 noiembrie, Marcel Ciolacu a fost poziționat pe locul al treilea, după Călin Georgescu și Elena Lasconi, ratând intrarea în al doilea tur.  Astfel, el a devenit primul candidat din partea PSD care a pierdut alegerile din primul tur.


Sursa Foto: Profimedia

Citește și: CSAT: TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu/ Au EXISTAT atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral