Propunere EXTREMĂ a Comisiei Europene. Ce s-ar putea întâmpla la GRANIȚELE României

Publicat: 13 12. 2015, 12:56

În contextul în care peste 1,2 milioane de imigranți extracomunitari au pătruns ilegal în spațiul Uniunii Europene anul acesta, Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare un plan de înlocuire a actualei Agenții pentru frontiere (Frontex) cu o nouă forță permanentă pentru protejarea frontierelor.

Noua structură, care va avea unități terestre și navale pentru securizarea granițelor externe ale UE, va putea fi mobilizată rapid prin decizia Comisiei Europene, indiferent de eventualele obiecții ale statelor membre, explică Financial Times, citând oficiali europeni și documente oficiale.

Măsura probabil va reprezenta cel mai mare transfer de suveranitate de la crearea zonei euro, în anul 1999.

Proiectul reprezintă o ultimă încercare de salvare a sistemului european de liberă circulație fără pașaport (Schengen) prin crearea unei forțe europene de poliție, așa cum cer de mult timp Franța și Germania. Marea Britanie și Irlanda nu participă la întregul sistem european în materie de migrație, astfel că nu vor fi obligate să contribuie la noua structură comunitară. Liderii europeni discută de peste 15 ani despre posibilitatea înființării unei poliții la nivel comunitar, dar inițiativele au întâmpinat rezistența statelor membre, care argumentează că monitorizarea și protejarea frontierelor sunt atribuții specifice suveranității naționale. Grecia, spre exemplu, a acceptat abia recent propunerea UE de a primi echipaje pentru patrule la frontiere, pe fondul criticilor privind numărul mare de imigranți extracomunitari intrați pe teritoriul elen și ajunși în Europa Occidentală.

Unul dintre cele mai contestate elemente va fi prerogativa Comisiei Europene de a decide mobilizarea efectivelor noii Agenții pentru protecția frontierelor. Noua forță va avea acces și la frontierele externe ale unor state membre Schengen care nu fac parte din Uniunea Europeană, precum Norvegia. Chiar dacă statele membre vor fi consultate, nu vor avea posibilitatea de a bloca prin veto o decizie unilaterală a Comisiei Europene de a mobiliza efective la frontiere.

„Actuala criză a refugiaților a evidențiat limitele actualei Agenții UE pentru frontiere (Frontex) în abordarea și remedierea în mod eficient a presiunilor create la nivelul granițelor externe ale Uniunii Europene”, argumentează Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie.