Procurorul Parisului, Remy Heitz, susține că amenzile nu au efect asupra persoanelor care nu respectă izolarea la domiciliu, în contextul coronavirusului. Acesta propune o măsură mai dură, care îi poate afecta emoțional pe cei vizați: muncă în folosul comunității, într-un mediu spitalicesc.
„Voi da directive cu privire la adaptarea măsurilor penale, în special cu accent pe activitatea în interesul comunitar. Infracţiunile constatate în ultimele zile implică adesea o populaţie tânără, pentru care o amendă de 3.750 de euro este probabil prea mare, iar o pedeapsă cu închisoarea nu este cu adevărat relevantă”, a explicat el în ziarul Le Monde.
Potrivit legii privind starea de urgenţă sanitară, publicată marţi în Monitorul Oficial al Franţei, care intră în vigoare pentru o perioadă iniţială de două luni, nerespectarea regulilor de prevenţie se pedepseşte cu amendă de 135 de euro, majorată la 1.500 de euro în cazul recidivei în următoarele 15 Zile.
În cazul a patru încălcări în termen de 30 de zile, pedeapsa se majorează la o amendă de 3750 de euro şi un maxim de şase luni de închisoare.
Dar pentru procurorul Parisului, o sentinţă în mediu spitalicesc, chiar dacă aceasta nu va fi efectuată până după ridicarea stării de urgenţă sanitară, va avea mai mult sens.
Potrivit lui Remy Heitz, puţin sub 10.000 de infracţiuni au fost înregistrate la Paris de la începutul izolării, plus aproximativ 15 cazuri de trafic de măşti, „trafic de mică anvergură”.
„În total, am confiscat deja zeci de mii de măşti pe care le distribuim în spitale”, a afirmat el, în timp ce angajaţii din domeniul sănătăţii au denunţat o lipsă crudă de echipament.
„Începem de asemenea să vedem o creştere a violenţei domestice sau intrafamiliale”, a adăugat el.
Delincvenţa în perioada coronavirusului oferă „un echilibru contrastant: există mai puţin delincvenţă pe drumul public, de exemplu, cum în metrou există puţine persoane, practic nu mai vezi hoţi de buzunare sau lucruri de genul asta”, dar „poate exista un alt fenomen, o delincvenţă economică de oportunitate”, din cauza „unor oameni care pot încerca să profite de situaţie!”