Prima pagină » Știri externe » Propunerea de a se crea o curte internațională contra terorismului, reiterată de Bogdan Aurescu la Barcelona

Propunerea de a se crea o curte internațională contra terorismului, reiterată de Bogdan Aurescu la Barcelona

Propunerea de a se crea o curte internațională contra terorismului, reiterată de Bogdan Aurescu la Barcelona
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, la Conferința ministerială UE cu statele partenere din Vecinătatea Sudică, propunerea sa vizând crearea unei Curți internaționale destinate combaterii terorismului, informând participanții despre reuniunea la nivel de experți juridici ce va avea loc la București.

Ministrul de Externe a participat, luni, la Barcelona, la lucrările Conferinței ministeriale a UE cu statele partenere din Vecinătatea Sudică. La eveniment au fost prezenți Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Aderare, Johannes Hahn, miniștrii de externe sau adjuncții lor din state membre ale UE, alături de omologii lor din Algeria, Egipt, Iordania, Israel, Liban, Maroc, Palestina și Tunisia.

Potrivit unui comunicat al MAE, desfășurarea Conferinței ministeriale a UE de la Barcelona se înscrie în contextul actualului proces de reformă a Politicii Europene de Vecinătate și marchează lansarea consultării cu țările partenere din sud în cadrul Politicii Europene de Vecinătate (PEV) asupra direcțiilor dezvoltării viitoare a acestui instrument de acțiune al UE.

„În intervenția sa în cadrul lucrărilor, ministrul român de externe a subliniat necesitatea menținerii unui cadru unitar de acțiune al PEV și a unei abordări echilibrate a UE pe cele două Vecinătăți, sudică și estică, în paralel cu promovarea, în continuare, a principiilor diferențierii și responsabilizării în raporturile UE cu statele partenere, concepte care induc un pragmatism sporit în cooperarea cu partenerii și care reflectă, în același timp, voința politică și gradul de angajament al acestora pe calea reformelor și a apropierii de UE”, menționează sursa citată.

De asemenea, Bogdan Aurescu s-a pronunțat în favoarea consolidării profilului politic și strategic al Politicii Europene de Vecinătate (PEV) în cadrul politicii externe a UE, având în vedere contribuția acesteia la promovarea ariei de pace, securitate și stabilitate la frontierele externe ale Uniunii. „A pus accentul, în contextul crizelor acute care afectează vecinătățile UE, pe necesitatea ca UE și vecinii săi să lucreze pentru asigurarea păcii, securității, stabilității și dezvoltării”, precizează MAE.

Bogdan Aurescu a prezentat pe larg propunerea României, avansată deja la Bruxelles și statelor membre, de creare în cadrul PEV a unor „Security Trusts” – platforme de dialog permanent dedicate statelor partenere, cu implicarea vecinilor acestora, dar și a altor actori interesați în stabilitatea regiunilor în cauză. „Scopul acestor platforme de dialog va fi acela de a îmbunătăți climatul regional de securitate, concentrându-se atât pe vecinătatea imediată a UE, cât și pe vecinii vecinilor, cu potențiala implicare a unor actori globali. Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că rezultatul construirii acestor Security Trusts ar fi crearea unei centuri de încredere și securitate în jurul partenerilor incluși în Politica Europeană de Vecinătate, contiguă geografic în Est și Sud. Domeniile de dialog ar trebui să fie acceptate de actorii regionali, să fie în beneficiul acestora și să se refere la aspecte de securitate, dar și la alte sectoare, mai ales economie. Ministrul a evocat posibilitatea creării a cel puțin 3 astfel de Security Trusts: pentru regiunea Mării Negre, pentru regiunea Golfului/Orientului Mijlociu și pentru Africa Sub-sahariană”, se mai arată în comunicat.

Bogdan Aurescu a pledat în favoarea îmbunătățirii conlucrării UE – statele PEV pe dimensiunea contracarării amenințărilor la adresa păcii, securității și stabilității regionale, inclusiv prin promovarea unei complementarități sporite a instrumentarului PEV cu cel al Politicii Externe și de Securitate Comună / Politicii Comune de Securitate și Apărare în ceea ce privește gestionarea situațiilor de criză, respectiv cu instrumentarul specific corespunzător altor domenii ale acțiunii externe a UE.

„În acest context, ministrul român de externe a reiterat propunerea sa vizând crearea unei Curți internaționale destinate combaterii terorismului, inițiativă primită cu interes de participanții la reuniune. În cadrul reuniunii, ministrul spaniol de externe a salutat inițiativa românească, Bogdan Aurescu informând participanții despre reuniunea la nivel de experți juridici care va avea loc la București, în această săptămână, la inițiativa ministrului român, pentru a discuta despre dezvoltarea conceptului”, se menționează în comunicatul MAE.

„Desfășurarea Conferinței ministeriale a UE de la Barcelona a reprezentat un bun prilej privind realizarea unui schimb deschis de vederi și a unei înțelegeri mai aprofundate a problemelor concrete cu care se confruntă, pe acest palier, statele partenere sud-mediteraneene. Participarea șefului diplomației române la eveniment a evidențiat, de asemenea, interesul României în promovarea și dezvoltarea, în continuare, a relațiilor ei tradiționale de cooperare, pe multiple planuri, cu statele regiunii, oferind, în același timp, o bună oportunitate în ceea ce privește asumarea unui rol activ și vizibil al țării noastre în arealul euro-mediteranean”, se mai arată în comunicat.

Citește și