Prima pagină » Știri externe » Propunerea lui Francois Hollande: un guvern și un parlament pentru Zona Euro

Propunerea lui Francois Hollande: un guvern și un parlament pentru Zona Euro

Propunerea lui Francois Hollande: un guvern și un parlament pentru Zona Euro
Pe fondul crizei din Grecia, președintele francez, Francois Hollande, a propus ca Zona Euro să aibă un guvern și un parlament propriu, plus un buget specific. În opinia liderului de la Paris, acest lucru ar crelte puterea proiectului european și ar apropia mai mult statele de deciziile luate în cadrul UE.

Președintele francez, Francois Hollande, a propus crearea unui guvern și un parlament al zonei euro, cu un buget specific. Declarația liderului Franței vine în contextul crizei din Grecia, care a redus încrederea în proiectul european, informează cotidianul britanic The Telegraph.

„Am propus să reluăm ideea lui Jacques Delors (n.r. – fost președintele al Comisiei Europene) privind crearea unui guvern al zonei euro și să facem și un buget specific și un parlament care să-i asigure controlul democratic”, a transmis Hollande, duminică, într-un ziar francez.

Mesajul a venit cu o zi înainte de aniversarea lui Jacques Delors, cel considerat „părintele euro”, unul dintre mentorii lui Francois Hollande. Potrivit sursei citate, propunerea lui a fost făcută fără a consulta și cele 19 state membre ale Zonei Euro, iar analiștii francezi speculează faptul că ideea nu va fi bine primită de liderii europeni.

Guvernul de la Paris a susținut Grecia în timpul negocierilor cu partenerii europeni pentru un nou plan de salvare, iar acum dorește promovarea viziunii sale asupra Europei.

Cu toate acestea, negocierile din jurul Greciei au produs o scindare între Franța și Germania din cauza diferendelor de opinie. În timp ce liderul francez ținea partea Greciei, excluzând varianta unei ieșiri din zona euro, liderii germani s-au poziționat, mai degrabă, pentru înăsprirea condițiilor pentru Grecia și au luat în calcul o ieșire din zona euro a țării guvernate de Alexis Tsipras.

În același mesaj, Francois Hollande a precizat că cele 28 de state membre UE se luptă să găsească punctul comun pentru a merge mai departe. „Parlamentele rămân mult prea departe de deciziile propriu-zise. Iar oamenii pleacă după ce fost ignorați atât de mult”, a mai scris președintele Franței.

Mai jult, Hollande a vorbit și despre discursurile populiste din ultima perioadă, abordate de unii lideri europeni, care au profitat de dezamăgirea oamenilor față de instituțiile europene.