Propunerea Rusiei pentru Iran: limitează îmbogățirea uraniului la 20%, renunțând astfel la posibilitatea de a produce arma atomică, și scapă de sancțiuni

Propunerea Rusiei pentru Iran: limitează îmbogățirea uraniului la 20%, renunțând astfel la posibilitatea de a produce arma atomică, și scapă de sancțiuni
Publicat: 21/05/2012, 14:15
Actualizat: 08/06/2012, 15:51

Rusia vrea să propună Iranului miercuri, la Bagdad, să limiteze îmbogățirea uraniului la nivelul de 20%, în schimbul anulării sancțiunilor, exprimându-și, în plus, îngrijorarea față de unele „semnale” referitoare la o posibilă opțiune militară, a declarat duminică un oficial rus, relatează AFP.

„Am vrea ca, cu titlul de prim pas, Teheranul să adopte măsuri pentru oprirea îmbogățirii uraniului la nivelul de 20%”, a declarat Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de agenții.

„Această problemă are numeroase aspecte. Trebuie să discutăm despre ele la Bagdad. Dacă se face simțită o mișcare în această direcție, atunci Cei Șase (grupul „5+1″) vor trebui, la rândul lor, să arate în practică Iranului că situația se ameliorează”, a adăugat el.

„Partea rusă speră că eforturile comune ale Celor Șase, bazate pe rezultatele foarte serioase ale examinării acestor probleme (la summitul G8 de la Camp David), vor permite oprirea deteriorării situației”, a adăugat el.

În schimb, el a exprimat îngrijorarea Rusiei față de menținerea de către anumite țări occidentale a unei posibile opțiuni militare împotriva Teheranului.

„Rusia este preocupată de faptul că posibilitatea de a soluționa problema prin mijloace militare este luată în continuare în considerare”, a declarat Riabkov, potrivit Interfax.

„Noi primim frecvent semnale, publice dar și pe alte canale, potrivit cărora această opțiune este luată în considerare în anumite capitale ca fiind mai acceptabilă ca niciodată”, a adăugat el.

„Nu am vrea ca în puțin timp să ne găsim într-o situație în care să fie necesar să ne ocupăm de aceste probleme și nu de negocieri cu partea iraniană”, a continuat acesta.

Programul nuclear al Iranului, în special îmbogățirea uraniului până la nivelul de 20%, a fost condamnată prin șase rezoluții ONU, dintre care patru însoțite de sancțiuni care au fost, ulterior, consolidate în mod unilateral de către Statele Unite și Uniunea Europeană (UE).

Slab îmbogățit, la un nivel cuprins între 3,5% și 20%, uraniul poate fi utilizat pe post de combustibil pentru centrale nucleare sau instalații cu scopuri științifice, dar, îmbogățit la un nivel de peste 90%,uraniul intră în procesul de fabricare a armei atomice.

Iranul afirmă că îmbogățește uraniu numai cu scopul de a produce combustibilul necesar instalațiilor sale nucleare actuale sau viitoare.

O parte a comunității internaționale se îndoiește de acest lucru, în pofida dezmințirilor Teheranului că Iranul ar căuta să se doteze cu arma atomică.

Astfel, Israelul a semnalat că reclamă ca Iranul să înceteze definitiv îmbogățirea uraniului, în timp ce administrația americană ar fi, la rândul său, pregătită să accepte un nivel de îmbogățire a uraniului de 5%, dacă Teheranul ar accepta măsuri de control drastice.

Pe 23 mai, la Bagdad, oficiali iranieni se vor întâlni cu reprezentanții grupului „5+1” (cele cinci țări cu drept de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU – Statele Unite, Rusia, China, Franța și Marea Britanie -, plus Germania) și ai UE.

Într-o declarație comună, liderii G8, inclusiv Statele Unite și Rusia, au îndemnat sâmbătă Iranul să profite de șansa din cursul reuniunii de la Bagdad cu grupul „5+1”, pentru a restabili încrederea față de programul său nuclear controversat.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum se pregătește Germania pentru cel de-al Treilea Război Mondial. Detalii dintr-un document secret de...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Polițiștii au aflat, în sfârșit, ce s-a întâmplat cu Louisa, o femeie care a fost...
Ce concesii ar fi dispus să facă Putin pentru un acord de pace cu Ucraina...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Adriana Bahmuțeanu, parastas de pomenire pentru Silviu Prigoană. Unde și când va avea loc evenimentul...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului...
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Înmormântarea lui Gigi Becali. Cum arată locul de veci unde va fi depus trupul patronului...
Cod galben de ploi, vânt puternic, lapoviță și ninsori, în România
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Cine este soprana Cristina Păsăroiu, artista care l-a cucerit iremediabil pe Andrea Bocelli
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase