Protest împotriva legiferării recunoașterii faciale. Amnesty International France a îngropat VIAȚA PRIVATĂ în Cimitirul Père-Lachaise din Paris

Protest împotriva legiferării recunoașterii faciale. Amnesty International France a îngropat VIAȚA PRIVATĂ în Cimitirul Père-Lachaise din Paris
Publicat: 28/05/2024, 17:23
Actualizat: 28/05/2024, 17:27

Amnesty International France a îngropat simbolic viața privată în fabulosul țințirim Père-Lachaise din Paris. Mai degrabă muzeu decât cimitir, așezământul adăpostește, în afară de comorile artistice și arhitectonice inestimabile, devle și mai fără de preț în care au sălășuit minți luminate și lunatice, revoluționari, promotori, genii etc care au schimbat lumea, în bine sau mai puțin bine. Actul activiștilor este un protest împotriva legiferării recunoașterii faciale a cetățenilor de pretutindeni pe teritoriul Franței. În iunie 2023, Senatul a adoptat un proiect de lege în vederea creării cadrului juridic al folosirii tehnologiilor biometrice, care deschide calea recugerii la recunoaşterea facială cu titlu experimental ”în cazuri deosebit de grave”. În acest caz, Adunarea Națională, for decizional, încă nu a avizat proiectul, comunică AFP.

Neoficial, folosirea tehnologiile biometrice pentru depistarea eventualilor teroriști, în acest caz, ar urma să fie activată, temporar, în timpul Olimpiadei din acest an de la Paris, în condițiile în care jocurile păcii se vor desfășura în condiții geopolitice fără precedent.

Viața la vedere!

Amnesty International Francetrage marţi un semnal de alarmă împotriva pericolelor camerelor ”inteligente”, printr-o adunare în doliu venită la Cimitirul Père-Lachaise să îngroape în mod simbolic ”viaţa privată”, cu două luni înainte de Jocurile Olimpice (JO), relatează AFP.

Organizaţia nonguvernamentală de apărarea drepturilor omului cere astfel adoptarea unei legi care să interzică recunoaşterea facială în Franţa.

Dacă recunoaşterea facială este autorizată în Franţa, ea va pune capăt anonimatului nostru în viaţa publică, denunţă preşedintele ONG-ului, Jean-Claude Samouiller.

El avertizează împotriva ”tehnologiilor supravegherii în masă, tot mai desfăşurate pe străzile noastre, în transporturile nostre”.

Legea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice

Legea ”Jocurilor Olimpice şi Paralimpice”, adoptată la jumătatea lui aprilie 2023, a autorizat cu ocazia JO Paris-2024 implemntarea cu titlu experimetal a videosupravegherii algoritmice (VSA). Această undă verde urmează să permită instalarea unor camere denumite ”augmentate”, echipate cu sofware-uri de analiză de imagini în timp real capabile să detecteze mişcarea mulţimii, obiecte abandonate sau incendii şi să alerteze pompierii şi forţele de ordine.

Apărătorii libertăţilor se opun acestui lucru şi se tem că această experiemetare – prevăzută până în 2025 – ar putea să fie prelungită şi generalizată după aceea.

Atenție, zâmbiți, se filmează!

Autoritățile franceze ne liniștesc, activarea camerelor inteligente va fi anunțată înainte, probabil să avem timp să ne îmbrăcăm frumos.

  • ”Alertăm înainte”, a declarat AFP Katia Roux, însărcinată cu pledoaria în domeniul tehnologiilor şi drepturilor omului la Amnesty. În unele software-uri ale VSA, recunoaşterea facială este doar o opţiune care poate fi activată, avertizează ea.
  • ”Dacă facem acest tip de acţiuni prea puţin convenţionale, o facem pentru a marca minţile”, declară AFP Jean-Claude Samouiller, care-şi exprimă regretul faţă de lipsa informării marelui public cu privire la aceste tehnologii.

Tehnologia, aplicată în secret

Mai multe oraşe, ca Nisa, au experiemtat deja recunoaşterea facială. Potrivit unor dezvăluiri ale publicaţiei de investigaţii Disclose în noiembrie 2023, poliţia franceză a cumpărat în secret şi în afara oricărui cadru legal un program informatic destinat acestei practici..

În iunie 2023, Senatul a adoptat un proeict de lege în vederea creării cadrului juridic al folosirii tehnologiilor biometrice, care deschide calea recugerii la recunoaşterea facială cu titlu experimental ”în cazuri deosebit de grave”. Acest text nu a fost înscris încă pe ordinea de zi a Adunării Naţionale.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text