Protest pornit de pe Facebook. Mii de persoane au demonstrat împotriva Guvernului Orban la Budapesta
Marșul „Pentru o nouă Republică ungară!” a fost organizat de două grupuri pe Facebook implicate în organizarea altor două demonstrații – „100.000 împotriva taxării Internetului” și „60.000 pentru pensii private”.
Organizatorii au invitat ungurii să participe la marșul pentru „libertate, egalitate civică, egalitate în împărțirea poverii și independență” – toate simboluri ale unei republici care, în opinia lor, a fost eliminată de către Guvernul condus de către Viktor Orban.
Zoltan Kesz, candidatul care a obținut mandatul în urma alegerilor de la Veszprem (vest) prin care Fidesz a pierdut majoritatea de două treimi în Parlament, l-a catalogat pe Orban „dictator”, acuzându-l că îndreaptă Ungaria către Rusia.
Organizatorii au anunțat că intenționează să demareze 19 inițiative de referendum, vizând să „destructureze sistemul” și regimul Orban.
În opinia unui avocat internațional, Tamas Lattmann, referendumul este necesar deoarece regimul actual face rău Ungariei, economiei și poporului, interzicându-le o șansă la dezvoltarea socială.
Referendumul va viza lupta împotriva corupției, obiective economice, educaționale și sociale, declararea averilor „reale” ale politicienilor, eliminarea monopolului de stat asupra tutunului, desecretizarea unor investiții cheie și „eliberarea” autostrăzilor.
Pe de altă parte, poliția a arestat un bărbat pentru „comportament zgomotos” în timpul unui discurs susținut de către Orban la Muzeul Național, în cadrul evenimentelor oficiale organizate pentru sărbătorirea Revoluției de la 1848. Poliția a refuzat să ofere orice detalii.
O bătaie pare că a avut loc la fața locului, un bărbat a fost lovit la nivelul feței, iar altul a fost văzut atacând un jurnalist care filma.
În timpul discursurilor susținute la muzeu de către premier și primarul Budapestei Istvan Tarlos, un grup de protestatari a încercat să acopere vorbitorii, într-un vacarm de fluiere și trompete, și a strigat sloganuri antiguvernamentale.
Pe de altă parte, 15 martie nu este o sărbătoare a libertății presei în 2015, ci o zi a „oprimării presei”, a denunțat Ferenc Gyurcsany, liderul Coaliției de Stânga (DK, opoziție), la evenimentul organizat de formațiune pentru marcarea Revoluției de la 1848.
Gyurcsany a precizat că se referea la noua structură a programului televiziunii publice lansate în aceeași dimineață, denunțând lansarea unei „televiziuni de partid a minciunii”.
În opinia sa, problema nu este finanțarea ei din fonduri publice, ci încălcarea „tuturor normelor decenței umane”, apreciind că postul național va deveni „un canal de minciuni și lipsă de umanitate, în serviciul unei puteri autoservite care degradează națiunea”. El le-a cerut participanților la eveniment să continue lupta împotriva „regimului actual” și să-și reia țara înapoi.