Proteste de amploare în Iran după moartea unei femei arestate de poliția moravurilor | VIDEO
Proteste de amploare au loc pentru a cincea zi consecutivă în Iran, iar autoritățile au anunțat că trei persoane au fost ucise în timpul manifestațiilor cauzate de moartea unei tinere în custodia poliției moravurilor din această țară.
Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani şi originară din regiunea Kurdistan, a fost arestată în data de 13 septembrie la Teheran, când era în vizită cu familia, pentru că „purta o ținută inadecvată”, de către poliţia moravurilor, o unitate care se ocupă cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei în Republica Islamică.
Amini a intrat în comă și a murit în timp ce se afla în custodia poliției. Tatăl femeii a declarat ulterior că aceasta nu avea probleme de sănătate și că ar fi avut vânătăi pe corp în urma tratamentelor brutale ale forțelor de ordine.
În urma morții tinerei, mai multe manifestații de protest au izbucnit în Kurdistan și s-au extins luni și marți în alte câteva provincii din nord-vestul Iranului.
Marți, presa de stat a raportat „mitinguri limitate” în mai multe orașe, unde demonstranții au scandat sloganuri antiguvernamentale, au aruncat cu pietre în vehiculele poliției și au deteriorat proprietăți publice, informează Reuters.
Bărbaţi şi femei, dintre care multe şi-au dat jos vălul, s-au adunat la Teheran şi în alte mari oraşe din ţară, în special la Mashhad, Tabriz, Tasht, Ispahan şi Kish. Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi a făcut arestări pentru a dispersa mulţimea.
Occidentul critică situația femeilor din Iran
În urma unor condamnări ale ONU, SUA, Franţei şi altor ţări în privinţa cazului Amini şi a gestionării protestelor de către forţele iraniene, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Nasser Kanani, a spus că acestea sunt „poziţii intervenţioniste străine”.
„Este regretabil că unele ţări încearcă să profite de un incident care face obiectul unei anchete pentru a-şi urma obiectivele şi dorinţele politice împotriva guvernului şi poporului iranian”, a declarat el, conform Agerpres.
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a cerut marți conducerii Iranului să asculte femeile care protestează în stradă, spunând că acestea nu fac altceva decât să susțină drepturile fundamentale ale omului.
„Ele trebuie ascultate, deoarece aceste femei cer drepturi pe care toți oamenii ar trebui să le aibă”, a declarat oficialul german la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.
Accesul la internet ar putea fi oprit
Accesul la internet în Iran ar putea fi întrerupt din „motive de securitate”, a declarat miercuri ministrul Comunicațiilor de la Teheran.
„Din cauza problemelor de securitate și a dezbaterilor care se desfășoară în prezent în țară, ar putea fi decise și aplicate unele restricții în ceea ce privește accesul la internet, deși până acum acest lucru nu s-a întâmplat”, a transmis oficialul.