Zeci de mii de israelieni au protestat sâmbătă seară, pentru a noua săptămână la rând, împotriva premierului Benjamin Netanyahu. La Tel Aviv, oamenii au cerut demisia Guvernului, exprimându-și nemulțumirea față de o reformă foarte controversată a sistemului judiciar, pe care o dorește primul-ministru.
În opinia lor, Netanyahu caută să își întărească poziția, reforma gândită de el reprezentând un pericol pentru democrație.
Concret, coaliţia formată în decembrie de Benjamin Netanyahu încearcă să obţină adoptarea unei legislaţii care acordă Executivului putere de decizie în alegerea judecătorilor şi limitează prerogativele Curţii Supreme de a invalida decizii sau de a decide împotriva Guvernului.
De la anunțul acestei reforme, în Israel au izbucnit o serie de manifestaţii de amploare împotriva lui Netanyahu.
Protestatarii adunați în centrul Tel Avivului au scandat „Democraţie, democraţie!” și „Nu ne vom da bătuţi”. Mii de drapeluri israeliene au fluturat pe străzi, manifestații similare fiind organizate şi în alte oraşe.
„Îmi iubesc ţara, sunt sionist şi vreau ca Israelul să rămână o ţară evreiască şi democratică. Trebuie un sistem judiciar puternic, autonom şi de separare a puterilor pentru a garanta democraţia”, a declarat Revital Lévi (52 de ani), care trăieşte la Tel Aviv. „Nu ratez nicio manifestaţie. Sunt dator să lupt” , a precizat și Nimrod Mimran, de 24 de ani, inginer, citat de The Jerusalem Post.
After protests brought out over 400,000 to the streets throughout the country, in Tel Aviv, a group of took over the Ayalon Freeway, defying the orders of Ben-Gvir to block it at all costs. The protesters are proving to be the ones writing the script. pic.twitter.com/1yBRcIz8CD
— Louis Fishman لوي فيشمان לואי פישמן (@Istanbultelaviv) March 4, 2023
Miercuri, la Tel Aviv au avut loc altercaţii între oamenii care scandau împotriva lui Netanyahu şi poliţiștii. Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă şi grenade asurzitoare pentru a împrăştia mulţimea, 11 persoane fiind rănite și transportate la Spitalul „Ichilov” pentru a primi îngrijiri medicale.
Premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul Justiţiei, Yariv Levin, consideră necesară restabilirea unui raport de forţe echilibrat între parlamentari şi Curtea Supremă, despre care prim-ministrul şi aliaţii săi afirmă că este politizată.
Două dispoziţii-cheie ale reformei (prima, modifică procesul de numire a judecătorilor şi a doua urmărește să împiedice Curtea Supremă să invalideze orice nouă lege fundamentală votată de Parlament) au fost deja adoptate de deputaţi. O a treia dispoziţie a reformei justiției, extrem de contestată, vizează introducerea unei clauze „derogatorii” care să permită Knessetului (Parlamentul israelian) să anuleze cu majoritate simplă deciziile Curţii Supreme; votul decisiv urmează a fi dat zilele următoare.
Opoziţia, în frunte cu liderul Yair Lapid, îl acuză pe Netanyahu că doreşte să-şi servească interesele personale prin această reformă a justiției. Netanyahu este judecat pentru corupţie în mai multe dosare, iar adversarii politici afirmă că, prin această reformă a justiției, premierul ar urmări, de fapt, să anuleze o eventuală decizie de condamnare dată în cazul său.