Proteste împotriva Administrației Erdogan în Turcia, după arestarea unor jurnaliști de opoziție
Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat, vineri seară, în centrul orașului turc Istanbul după arestarea preventivă a doi jurnaliști de opoziție care critică Administrația Recep Tayyip Erdogan, informează site-ul cotidianului Le Point.
Protestele au loc în fața redacției cotidianului Cumhuriyet, cunoscut pentru criticile la adresa președintelui islamisto-conservator Recep Tayyip Erdogan, acuzat de îngrădirea libertății presei.
Aproximativ 100 de persoane protestează și la Ankara, unde au avut loc și mici violențe cu forțele de ordine.
„S-a ajuns la arestarea jurnaliștilor care denunță nereguli ale puterii, sub pretextul dezvăluirii unor secrete de stat”, a declarat deputatul Eren Erdem.
Protestele au fost organizate după arestarea jurnaliștilor Can Dündar, redactor-șef al ziarului Cumhuriyet, și a lui Erdem Gül, șeful corespondenților publicației la Ankara.
Can Dündar și Erdem Gül au fost puși sub acuzare pentru „spionaj” și „divulgare de secrete de stat”, riscând până la 45 de ani de închisoare.
Acuzațiile au fost formulate după ce cotidianul Cumhuriyet a difuzat în ianuarie 2014 imagini de la frontiera Turciei cu Siria, unde camioane aparținând serviciilor secrete turce (MIT) transportau armament destinat grupurilor extremiste siriene.
Cazul a generat un scandal în Turcia. Regimul Recep Tayyip Erdogan neagă că ar oferi susținere logistică grupurilor insurgente sau organizației teroriste Stat Islamic, susținând că erau „ajutoare” destinate comunităților etnice turce din Siria.
Pe de altă parte, ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, a declarat vineri că rețeaua teroristă Stat Islamic primește armament din Turcia.