Prima pagină » Știri externe » Proteste în Valencia. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi cer DEMISIA preşedintelui regiunii, Carlos Mazon

Proteste în Valencia. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi cer DEMISIA preşedintelui regiunii, Carlos Mazon

Proteste în Valencia. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi cer DEMISIA preşedintelui regiunii, Carlos Mazon
Sursă foto: Profimedia Caracter ilustrativ

Peste 80.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a cere demisia preşedintelui regiunii spaniole, Carlos Mazón. Localnicii îl acuză pe oficial că nu a gestionat corespunzător situaţia provocată de inundaţiile devastatoare din luna octombrie.

Alarmele telefoanelor au sunat la unison amintind că autoritățile spaniole au alertat populația prea târziu în ziua inundațiilor catastrofale. Fermierii au condus mulţimea cu tractoarele în timpul protestului.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a făcut apel la populaţie în tradiţionalul său discurs de Crăciun, să „tragă învăţămintele necesare pentru a creşte” după inundaţiile care au lovit sud-estul ţării în octombrie, conform AFP.

„Catastrofa este un fapt dificil de acceptat, dar din care ar trebui să putem cu toţii să tragem învăţămintele necesare pentru a ne consolida ca societate şi pentru a ne ajuta să creştem”, a afirmat monarhul în discursul său de la Palatul Regal din Madrid.

Inundaţiile din 29 octombrie s-au soldat cu 231 de morţi, conform ultimelor cifre furnizate de autorităţi, dintre care 223 în regiunea Valencia.

„Am înţeles frustrarea”

Cu trei zile înainte de Crăciun, regele Felipe al VI-lea al Spaniei, regina Letizia şi cele două fiice ale lor au făcut o vizită surpriză într-un oraş devastat de inundaţii de la periferia sudică a regiunii Valencia. Această ieşire regală a avut loc cu calm, spre deosebire de o primă vizită furtunoasă din 3 noiembrie, la cinci zile după tragedie, în compania şefului guvernului Pedro Sánchez şi a preşedintelui regiunii Valencia, Carlos Mazón. Vizita a fost marcată de huiduieli şi de aruncare cu noroi.

„Am văzut şi am înţeles frustrarea, durerea, nerăbdarea, cererile pentru o coordonare mai mare şi mai eficientă a administraţiilor”, a declarat Felipe al VI-lea. În discursul său, el s-a referit, de asemenea, la climatul otrăvitor care domneşte în clasa politică spaniolă şi a transmis un mesaj de împăcare.

„Este necesar ca acest conflict politic, legitim, dar uneori asurzitor, să nu ne împiedice să auzim o cerere şi mai răsunătoare: o cerere de seninătate”, a afirmat el.

CITEȘTE ȘI:

PROTESTE masive în Spania, în urma inundațiilor devastatoare. Mii de oameni au ieșit în stradă: „Ne-ați ucis”

MAE a confirmat DECESUL altor 3 români în inundațiile din Spania. 7 cetățeni români au murit în dezastrul din VALENCIA și alți 3 sunt dispăruți

Bilanț sumbru în Spania. Cel puțin 219 MORȚI și 93 de persoane date dispărute după inundațiile devastatoare din țara cu peste 1.000.000 de români

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și