PROTESTE în Venezuela după alegeri. Autoritățile de la Caracas, tot mai izolate din punct de vedere diplomatic

Publicat: 30 07. 2024, 09:50
Actualizat: 30 07. 2024, 10:09

Comisia Electorală din Venezuela a anunțat că președintele Nicolas Maduro a câștigat un al treilea mandat, obținând 51% din voturile exprimate în scrutinul de duminică.

Cu toate acestea, opoziția din țara sud-americană susține că rezultatele alegerilor au fost falsificate de autoritățile socialiste din țară și face apel la cetățeni să iasă în stradă.

Opoziția susține că 73% din numărul de voturi la care are acces au fost pentru contracandidatul lui Maduro, Edmundo Gonzalez, acesta obținând de două ori mai multe voturi decât actualul președinte.

„Dragii mei venezueleni, mâine ne întâlnim, ca o familie, organizați, demonstrând determinarea noastră de a face ca fiecare vot să conteze și de a apăra adevărul”, a spus liderul opoziției, Maria Corina Machado, într-o postare pe X, luni seara.

Ciocniri între protestatari și forțele de securitate au fost semnalate luni în toată țara, autoritățile folosind gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile. Din primele informații se pare că două persoane ar fi murit ca urmare a acestor violențe.

În Coro, capitala statului Falcon, protestatarii au dărâmat o statuie a fostului președinte, Hugo Chavez, mentorul lui Nicolas Maduro.

Într-o postare pe platforma X, un ONG a anunțat că a înregistrat peste 180 de proteste în 20 din cele 23 de state ale țării.

„Au fost raportate numeroase acte de represiune și violență comise de grupări paramilitare și de forțele de securitate”, se arată în mesaj.

Sunt așteptate, însă, și contramanifestații. Jorge Rodriguez, un parlamentar al partidului de guvernământ și directorul de campanie al lui Maduro, i-a îndemnat pe adepți să ia parte la un marș către Palatul Miraflores (palatul prezidențial, n. red.) pentru a sprijini actuala administrație, arată Reuters.

Sunt așteptate violențe

În timp ce Edmundo Gonzalez le-a cerut susținătorilor săi să nu recurgă la violență, Rodriguez a acuzat opoziția că încurajează violența.

Luni seara, Nicolas Maduro a transmis că Administrația de la Caracas „știe cum să se confrunte cu această situație și să-i învingă pe cei violenți”. Cu toate acestea, actualul președinte a declarat că sprijină pacea.

Maduro, în vârstă de 61 de ani, a preluat mandatul de șef de stat la moartea fostului președinte, Hugo Chavez, în 2013, iar realegerea sa din 2018 este considerată frauduloasă de către Statele Unite și alte state, care îl descriu pe Maduro ca fiind un dictator.

Mai multe țări anunță că nu recunosc rezultatele votului din Venezuela

Mai multe state din America Latină au anunțat deja că nu vor recunoaște rezultatele scrutinului de duminică, după cum GÂNDUL a arătat AICI.

Secretarul american de Stat, Anthony Blinken, a declarat că există suspiciuni serioase cu privire la corectitudinea procesului electoral de duminică.

„Am văzut cu puțin timp în urmă anunțul Comisiei Electorale din Venezuela. Avem serioase îngrijorări că rezultatul anunțat nu reflectă voința sau voturile poporului venezuelean”, a spus acesta.

Mulți cetățeni venezueleni s-au declarat disperați atunci când au aflat că Maduro a câștigat un nou mandat de șase ani, în contextul în care, în perioada mandatelor sale anterioare, Venezuela s-a confruntat cu un adevărat colaps economic, care a făcut ca aproape o treime din populație să părăsească țara și a dus la o deteriorare bruscă a relațiilor diplomatice, încununată de sancțiunile impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană și alte state, sancțiuni care au paralizat o industrie petrolieră aflată deja în dificultate.

Guvernele occidentale și din majoritatea țărilor latino-americane au cerut o renumărare transparentă a voturilor, în timp ce 12 națiuni membre ale Organizației Statelor Americane urmează să se întâlnească miercuri pentru a discuta despre aceste alegeri.

Sursa foto: Profimedia