Proteste la Londra împotriva BREXIT. Zeci de mii de oameni în stradă
Majoritatea protestatarilor erau tineri, iar mulți erau îmbrăcați în steaguri UE în timp ce alții fluturau bannere pe care erau scrise sloganuri precum „Eu sunt cu UE” sau „Wrexit”.
Marșul a pornit de la un eveniment organizat pe Facebook și s-a transformat într-un protest pașnic la care au particpat în jur de 30.000 de persoane, conform estimării Sky News. Protestatarii au plecat din Hyde Park și au mărșăluit până în fața Parlamentului.
„Ce vrem să facem? Să rămânem în UE”, scandau ei. „Am fost cu adevărat șocat în dimineața de după vot”, a spus Nathaniel Samson, în vârstă de 25 de ani.
„Mă simt profund nesigur cu privire la viitorul meu”, a adăugat el. „Sunt în acest marș pentru a-mi exprima nemulțumirea. Accept rezultatul, dar vrem să aratăm că nu îl vom accepta în liniște”, a mai subliniat aceasta.
O italiancă care trăiește de șase ani în Marea Britanie a spus că e foarte supărată de rezultatul referendumului și că se mai gândește dacă își ia cetățenia britanică. „Mi-aș dori un al doilea referendum. Prima campanie a fost bazată pe minciuni, iar rezultatul a fost atât de strâns: nu a fost un rezultat corect”, a declarat Pamela Zoni, 34 de ani, pentru Reuters.
Organizatorul marșului, un absolvent al King`s College pe nume Kieran MacDermott, a declarat că „putem preveni Brexitul dacă refuzăm să acceptăm referendumul ca ultimă măsură și dacă ne luăm degetul de pe butonul de autodistrugere”.
„Sunt îngrijorat și de creșterea numărului de infracțiuni bazate pe ură – e înfricoșător. Este o incertitudine masivă”, spune și Peter Sheaf, 37 de ani, pentru The Guardian. „Nu am văzut în viața mea asemenea deformare a adevărului”, mai spune el, despre campania Leave.
Partenera sa, Robyn Jankel, 31 de ani, spune că are dubii dacă să își mai deschidă o cafenea, din cauza incertitudinii economice care urmează. Cei doi speră ca guvernul să găsească o modalitate de a păstra Marea Britanie în UE: „Sper să poată găsi o cale democratică de a face asta”.