Prim-ministrul Bangladeshului, Sheikh Hasina, a demisionat și a părăsit țara, în urma celor mai violente proteste din istoria țării. Comandantul șef al armatei din Bangladesh a declarat că țara va avea un guvern interimar. Această decizie a fost luată în urma unei întâlniri a militarilor cu reprezentanții tuturor partidelor politice.
Prim-ministrul Sheikh Hasina, în vârstă de 76 de ani, și sora ei au luat un elicopter militar către statul Bengalul de Vest din estul Indiei, potrivit Sky News.
Demisia lui Hasina vine în timp ce sute de mii de oameni au ieșit în stradă în capitala Dhaka, la o zi după ciocnirile dintre poliție și protestatari, soldate cu cel puțin 90 de morți.
Șeful armatei din Bangladesh s-a adresat națiunii într-un discurs televizat. Generalul Waker-uz-Zaman a declarat că-și asumă conducerea țării „într-un moment critic” și că va fi format un guvern interimar.
El a adăugat că se va întâlni cu președintele Mohammed Shahabuddin și că speră ca o soluție să fie găsită până la sfârșitul zilei.
Waker-uz-Zaman a menționat că a vorbit deja cu partidele de opoziție din țară. El a promis, de asemenea, „dreptate” pentru toți cetățenii din Bangladesh.
Această revendicare a fost formulată de protestatari după ce sute de persoane, inclusiv polițiști, au fost ucise în ultimele săptămâni în confruntările violente cu autoritățile.
Protestele din Bangladesh au început ca o manifestație pașnică împotriva intenției guvernului de a rezerva 30% din locurile de muncă din guvernul de la Dhaka membrilor familiilor veteranilor și luptătorilor pentru libertate din războiul pentru independență. La scurt timp, protestele au degenerat în ciocniri de stradă violente, atunci când activiștii unei aripi studențești a partidului de guvernământ au atacat protestatarii.
Sheikh Hasina şi-a părăsit palatul din capitala Dacca înainte ca mii de manifestanţi antiguvernamentali să îl ia cu asalt, potrivit imaginilor difuzate de televiziune. O sursă a declarat pentru AFP că premierul a fugit într-un „loc mai sigur”.
Voia să înregistreze un discurs. Dar nu a putut să aibă ocazia de a o face, a spus sursă apropiată de Sheikh Hasina.
Fiica cea mare a lui Sheikh Mujibur Rahman, fondatorul Bangladeshului, ţară care şi-a câştigat independenţa faţă de Pakistan în 1971, Sheikh Hasina era la putere din 2009, după un prim mandat în perioada 1996 – 2001.
Cel puţin 300 de persoane au fost ucise de la începutul protestelor din iulie, conform unui bilanţ AFP bazat pe date furnizate de poliţie, oficiali şi surse spitaliceşti.
Duminică seara a intrat în vigoare interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, iar 3.500 de fabrici au fost închise într-o ţară în care industria confecţiilor a fost principalul motor al unei creşteri economice impresionante.
Timp de câteva ore în cursul acestei zile, autoritățile au întrerupt complet internetul în țară, într-o încercare disperată de a opri revoltele, transmite InsiderPaper.
Monitorul de întrerupere a internetului NetBlocks a indicat un„impact major asupra rețelelor mobile”, în timp ce o companie de gateway-uri de internet care vinde benzi tehnice furnizorilor de servicii a precizat că „internetul fix și mobil a fost oprit”.
CITEȘTE ȘI:
Tot mai multe țări le cer cetățenilor să părăsească Libanul. Țara arabă, considerată nesigură
Armata israeliană a descoperit un TUNEL, prin care pot trece vehicule în zona Gaza-Egipt