Începute pașnic pe 12 februarie, de Ziua Națională a Tineretului, protestele studenților din Venezuela aveau ca prim scop tragerea unui semnal de alarmă cu privire la situația economică dificilă, dar și problemele sociale cu care această țară se confruntă. În ultimul an, rata infracțiunilor violente a crescut semnificativ, numărul asasinatelor ajungând la nu mai puțin de 24.000. La începutul lui 2014, Monica Spear, deținătoarea titlului de Miss Venezuela 2004, și soțul ei, Thomas Henry Berry, au fost împușcați mortal în mașina lor, de o bandă de hoți înarmați, care au rănit-o și pe fiica acestora în vârstă de cinci ani.
Mișcarea de protest începută pașnic în mai multe orașe din Venezuela a fost însă întâmpinată violent de forțele de ordine. În ciuda tentativelor de negociere venite din partea tinerilor, polițiștii au intervenit în forță pentru dispersarea mulțimii, utilizând gaze lacrimogene, tunuri cu apă și chiar focuri de armă, relatează CNN.
Foto: AFP//Mediafax
Foto: AFP//Mediafax
Foto: AFP//Mediafax
Protestatarilor li s-a alăturat și Leopoldo Lopez, liderul opoziției, care a cerut Guvernului să își asume responsabilitatea pentru decesele celor șase manifestanți și să elibereze 14 tineri arestați până la momentul respectiv. Ministrul Justiției Miguel Rodriguez a emis însă un mandat de arestare pe numele lui Lopez, pentru presupusa sa responsabilitate în comiterea actelor de violență la manifestația din 12 februarie. Acesta din urmă s-a prezentat pe 18 februarie la Poliție, după un discurs susținut în fața susținătorilor săi reuniți într-o piață din capitala Venezuelei, unde a denunțat sistemul judiciar „injust și corupt”, potrivit The Guardian.
Printre cele cinci persoanele decedate în timpul protestelor antiguvernamentale se află și Genesis Carmona, desemnată Miss Turism a statului Carabobo în 2013. Tânăra în vârstă de 22 de ani a fost împușcată în cap, în orașul Valencia.
Foto: AFP//Mediafax
După decesul fetei, studentă în ultimul an la Facultatea de turism, Leopoldo Lopez i-a îndemnat pe demonstranți, din închisoare, să manifeste în continuare pentru plecarea guvernului socialist de la putere.
Trei diplomați americani acuzați de implicare în manifestațiile studenților din Venezuela au fost declarați „persona non grata” și somați să părăsească în termen de 48 de ore teritoriul acestei țări.
Anunțul privind expulzarea acestora a fost făcut la postul național de televiziune de președintele Nicolas Maduro: „Să se ducă să conspire la Washington!”, a afirmat acesta. Răspunsul Statelor Unite ale Americii nu a întârziat să apară, Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, catalogând acuzațiile liderului venezuelean drept „lipsite de fundament și false”. De asemenea, președintele american Barack Obama a condamnat „violențele inacceptabile” din Venezuela și a îndemnat Guvernul acestei țări să elibereze manifestanții arestați. Obama a anunțat că, alături de Organizația Statelor Americane (OEA), Statele Unite „îndeamnă Guvernul venezuelean să elibereze manifestanții pe care i-a arestat și să angajeze un dialog veritabil”.
Foto: AFP//Mediafax
Foto: AFP//Mediafax
Cu toate acestea, Nicolas Maduro, venit la putere după moartea lui Hugo Chavez, se declară hotărât să meargă mai departe. Mai mult, Guvernul a făcut tot posibilul pentru a „închide gura” presei care a relatat despre protestele din ultimele săptămâni.
Săptămâna trecută, Guvernul venezuelan a sistat dreptul de transmisie în Venezuela postului de știri columbian NTN24, pe care l-a acuzat că induce o „stare de neliniște” în rândul populației difuzând imagini tulburătoare.
În plus, Maduro a amenințat CNN că, în cazul nu își va modifica politica editorială, îi va interzice să transmită pe teritoriul Venezuelei. „CNN) trebuie să înceteze această propagandă de război”, a declarat președintele venezuelean pentru radioteleviziunea națională. „Ei (CNN, n. red) vor să arate lumii că Venezuela este în stare de război civil, în timp ce în Venezuela oamenii lucrează!”, a adăugat el.
Afirmația sa vine în contextul în care la începutul anului a acuzat chiar și posturile de televiziune care transmit telenovele pentru creșterea ratei criminalității din Venezuela. Maduro spunea atunci că este decis să schimbe ceea ce numește „o cultură a violenței”, promovată în presă, acuzând posturile de televiziune, în special cele care transmit telenovele, de prezentarea într-o lumină fascinantă a armelor, drogurilor și gangsterilor.
În ultimii ani, Guvernul din această țară a lansat aproximativ 20 de campanii pentru sporirea măsurilor de securitate, însă rata criminalității a continuat să crească. Potrivit statisticilor oficiale, criminalitatea a crescut cu 105% de când Hugo Chavez, decedat în martie 2013, a ajuns la putere cu 15 ani în urmă.
Nicolas Maduro, care a câștigat alegerile prezidențiale în aprilie 2013, succedându-i mentorului său, Hugo Chavez, se confruntă acum cu cele mai ample proteste izbucnite de la venirea sa la putere.