Protestele din Turcia continuă pentru a șasea zi. Guvernul se scuză cu jumătate de gură, dar protestatarii nu vor să cedeze: „Sunt încolțiți”

Protestele din Turcia continuă pentru a șasea zi. Guvernul se scuză cu jumătate de gură, dar protestatarii nu vor să cedeze: Sunt încolțiți
Publicat: 05/06/2013, 12:42
Actualizat: 02/02/2019, 06:31

Tensiunea era în continuare puternică miercuri dimineața, în a șasea zi de manifestații împotriva premierului turc Recep Tayyip Erdogan, mii de persoane ieșind în stradă la Istanbul și Ankara, relatează AFP.

În pofida „scuzelor” prezentate de către Guvern victimelor unor brutalități comise de polițiști zilele trecute, mii de manifestanți au invadat, în noaptea de marți spre miercuri, Piața Taksim din Istanbul, unde au scandat sloganuri prin care cer plecarea premierului de la putere. Câteva mii de persoane s-au reunit marți seara și la Ankara.

Confederației Sindicatelor din Sectorul Public (KEKS), care a îndemnat marți la o grevă de două zile în semn de solidaritate cu manifestanții, urma să i se alăture, miercuri, Confederația Sindicală a Muncitorilor Revoluționari (DISK), care revendică aproximativ 420.000 de membri.

Poliția a utilizat în noaptea de marți spre miercuri tunuri cu apă, într-o încercare de a dispersa sute de manifestanți antiguvernamentali, potrivit presei locale.

Contestatarii au încercat să se îndrepte spre sediul biroului premierului Recep Tayyip Erdogan în cele două orașe.

Confruntări au avut loc și orașul Hatay (sud-est), la frontiera cu Siria, unde un tânăr în vârstă de 22 de ani a decedat marți, după ce a fost rănit în cursul manifestațiilor. Potrivit postului privat de televiziune NTV, doi polițiști și trei manifestanți au fost răniți, miercuri, la Hatay.

Cel puțin 25 de persoane au fost reținute miercuri dimineața la Izmir (vest), pentru răspândire pe rețeaua de socializarea Twitter de „informații mincinoase și defăimătoare”, potrivit agenției Anatolia. Ali Engin, un oficial local din cadrul principalului partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), a declarat pentru Anatolia că suspecții au fost arestați pentru că au „îndemnat oamenii să manifesteze”.

Marți, după altă noapte de violențe marcate de moartea unui al doilea contestatar, vicepremierul Bülent Arinç a încercat să calmeze situația calificând ca „legitime” revendicările ecologiste aflate la originea tulburărilor și cerându-le celor nemulțumiți să stea acasă.

Spre deosebire de tonul ferm al șefului Guvernului, aflat într-un turneu în Magreb până joi, Arinç a avut un discurs mai conciliant.

După o reuniune cu președintele Abdullah Gül, mai întâi el a prezentat scuze numeroșilor răniți civili, dar nu și „celor care au provocat pagube pe străzi și au încercat să împiedice libertățile oamenilor”.

În plan politic, Arinç a oferit asigurări că Guvernul respectă „diferitele moduri de viață” ale turcilor.

De la începutul mișcării de contestare, vineri, manifestanții îl acuză pe Erdogan de derive autoritariste și că vrea să „islamizeze” Turcia laică.

„Nu avem dreptul sau luxul să ignorăm poporul, democrațiile nu pot să existe fără opoziție”, a subliniat Arinç, promițând că Guvernul a „învățat lecția” acestor evenimente.

Acest discurs este rupt de intransigența afișată de Erdogan care, sigur de importanța sa politică, a respins criticile, invitându-și criticii să se exprime în alegerile locale din 2014. „La întoarcerea mea din această vizită, problemele vor fi reglate”, a declarat el luni, la Rabat.

Scuzele vicepremierului au fost salutate de Statele Unite, care și-au exprimat îngrijorarea față de utilizarea „excesivă” a forței. „Salutăm eforturile președintelui Gül și ale altora de a calma lucrurile”, a declarat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

– „Sunt încolțiți”

„Dacă dau înapoi, dacă schimbă ceva în Turcia, conservatismul și tot ceea ce au făcut, atunci poate că mulțimea se va întoarce acasă”, a declarat pentru AFP Didem Kul. „Dar nu ne putem întoarce acasă fără probe”, a adăugat această studentă în vârstă de 24 de ani, care „ocupă” Piața Taksim.

„Aceste scuze sunt pentru a limita pagubele și pentru că sunt încolțiți”, a subliniat Baki Cinar, o purtătoare de cuvânt KESK.

După moartea, duminică, a unui bărbat lovit de o mașină în timpul unei manifestații la Istanbul, un al doilea contestatar, în vârstă de 22 de ani, a fost ucis luni seara la o reuniune la Hatay (sud-est) cu „mai multe focuri de armă trase de o persoană neidentificată”, a declarat guvernatorul orașului Celalettin Lekesiz.

Primul raport de autopsie, dat publicității de către procuror, a respins circumstanțele morții tânărului, dând asigurări că nu au fost găsite urme de gloanțe.

Confruntări violente au opus, în noaptea de luni spre marți, polițiști și manifestanți la Istanbul, Ankara și Izmir, soldate cu numeroși răniți.

În afară de cele două persoane decedate duminică și luni, violențele din ultimele patru zile s-au soldat cu peste 1.500 de răniți la Istanbul și cel puțin 700 la Ankara, potrivit unor organizații de apărarea drepturilor omului și sindicate ale medicilor.

Aceste date nu au fost confirmate de către autorități. Un purtător de cuvânt al Guvernului a evaluat marți la 64 de manifestanți și 244 de polițiști numărul răniților.

Brutalitatea reprimării, evocată pe larg pe rețele de socializare turce, a suscitat numeroase critici în țări occidentale.

O purtătoare de cuvânt al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navy Pillay a îndemnat Turcia să efectueze o anchetă „rapidă, completă, independentă și imparțială” asupra „polițiștilor care ar fi încălcat legea și normele internaționale în domeniul drepturilor omului”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Ce hoteluri oferă transferuri gratuite de la aeroport cu elicopterul?
×