Provocare incredibilă a Chinei în Europa. Diplomat al Beijingului la Paris: „Statele ex-sovietice nu sunt SUVERANE”
Ambasadorul chinez în Franța, Lu Shaye, a declarat că fostele țări sovietice nu sunt suverane și nu au un statut efectiv în dreptul internațional, fapt ce a stârnit o furie uriașă în statele europene. Diplomatul chinez a făcut aceste comentarii după ce a fost întrebat dacă consideră Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, o parte a Ucrainei.
Statele europene au reacționat cu furie la comentariile făcute de trimisul principal al Chinei în Franța, care a pus sub semnul întrebării independența fostelor state sovietice, ceea ce a afectat eforturile națiunii de a curta liderii din regiune și de a-și consolida intermedierea păcii în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.
Ambasadorul Lu Shaye a declarat că unele „țări din fosta Uniune Sovietică” nu au un statut efectiv în conformitate cu dreptul internațional.
„Nu există niciun acord internațional care să realizeze statutul lor de națiune suverană”, a spus el, după ce a fost întrebat dacă consideră că Crimeea, peninsulă anexată de Rusia în 2014, face parte din Ucraina.
Letonia, Lituania și Estonia au reacționat imediat
Letonia, Lituania și Estonia au anunțat planuri de convocare a celor mai importanți diplomați chinezi din națiunile lor pentru a explica comentariile. Toate trei sunt foste membre ale blocului sovietic, care s-a prăbușit în 1991.
Ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a declarat sâmbătă, într-un mesaj pe Twitter, că această acțiune coordonată a fost un răspuns la „declarațiile inacceptabile” ale lui Lu.
Margus Tsahkna, omologul său din Estonia, a calificat comentariile drept „false și o interpretare greșită a istoriei”.
„Furtuna diplomatică” declanșată la Paris amenință să umbrească încercările Chinei de a se prezenta ca un pacificator în războiul Rusiei din Ucraina – și de a îmbunătăți relațiile comerciale și diplomatice cu Uniunea Europeană.
Președintele francez Emmanuel Macron, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și ministrul german de externe Annalena Baerbock au vizitat Beijingul în ultimele săptămâni.
De asemenea, acest lucru pune sub semnul întrebării inițiativa lui Macron de a lucra cu China pentru a stabili un cadru de negocieri între Rusia și Ucraina.
Franța a luat notă „cu consternare” de declarațiile oficialului chinez
Ministerul de Externe al Franței a declarat că a luat notă de comentariile lui Lu „cu consternare” și a reiterat ilegalitatea anexării Crimeei în conformitate cu dreptul internațional, potrivit unui raport al Dow Jones, citând un purtător de cuvânt al ministerului.
„Subliniem solidaritatea noastră deplină cu toți aliații și partenerii noștri în cauză, care și-au obținut independența mult așteptată după decenii de opresiune”, a declarat ministerul, citat în raport.
Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a citat sâmbătă, într-un tweet, comentariile lui Lu pentru a explica „de ce statele baltice nu au încredere în China pentru a intermedia pacea în Ucraina”.
Declarațiile diplomatului pun presiune pe Taiwan
Taiwanul, care caută sprijin european în timp ce Beijingul încearcă să se desprindă de aliații săi diplomatici rămași, și-a exprimat sprijinul pentru poziția Lituaniei. Ministrul său de externe, Joseph Wu, a răspuns duminică la tweet-ul lui Landsbergis, exprimându-și solidaritatea cu statele baltice.
Nu este prima dată când Lu stârnește controverse cu remarcile sale. În trecut, ambasadorul chinez a îmbrățișat rolul său de „lup războinic „, referindu-se la o formă de diplomație mai asertivă și mai conflictuală, de care guvernul chinez pare să se fi îndepărtat.
Anul trecut, el a cerut ca poporul taiwanez să fie „reeducat” și a acuzat „forțele străine” de alimentarea protestelor în masă care au izbucnit în noiembrie din cauza politicilor stricte ale Chinei Covid-19.
Sursa: Bloomberg