Provocarea britanicilor pentru Nigel Farage, liderul UKIP: O vrei pe Simona Halep vecina ta? Mesajul lui Halep pentru Europa

Publicat: 02 06. 2014, 08:29
Actualizat: 20 03. 2019, 16:45

După ce a zis că nu ar vrea un român drept vecin, sugerând că un german pe strada lui este diferit de un migrant din România, Nigel Farage, politicianul care a câștigat cu echipa sa de eurosceptici alegerile europarlamentare de săptămâna trecută, s-a gândit să nuanțeze: „Nu am o problemă cu românii. Am o problemă uriașă cu România” a spus, zilele acestea, Nigel Farage, liderul UK Independence Party (UKIP). Din fericire, avea să primească o lecție din partea presei britanice, care s-a „folosit” în acest scop de tenismena Simona Halep.

Halep s-a calificat, sâmbătă, în optimile Roland Garros, impresionând prin calitatea jocului său. Înainte de asta, însă, a reușit să o învingă în turul doi pe englezoaica Heather Watson cu 6-2, 6-4, și, astfel, putem spune, Simona i-a oferit polticianului o lecție despre valoare și succes obținut cu multă muncă, demonstrându-i acestuia că nu toți românii sunt periculoși, hoți ori asistați social.

O spun chiar jurnaliștii britanici. Cu câteva ore înainte de meciul dintre Halep și Watson, corespondentul cotidianului britanic „The Telegraph” la turneul de tenis de la Paris a făcut un portret al Simonei Halep pornind tocmai de la declarațiile agresive și jignitoare ale lui Farage la adresa românilor.

„Nigel Farage a declarat că nu s-ar simți bine să aibă un vecin român”, scrie Simon Briggs, profund impresionat de Simona:  „Cu toate acestea, s-ar putea răzgândi dacă românul ar fi Simona Halep, cea mai nouă jucătoare din Top 5 WTA. Halep (…) este cu mult diferită de stereotipul ieftin cum că toți (românii – n.r.) sunt imigranți ciorditori și nici nu are nevoie de ajutoare de la stat, în condițiile în care numai în acest an, spre exemplu, a câștigat peste 900.000 de lire sterline”. Portetul făcut de ziaristul britanic de încheie astfel: „De șase ani în circuit, Halep a făcut totul pentru a urca atât de sus în clasament, chiar și o operație de micșorare a sânilor care să o facă mai ușoară și mai flexibilă. Muncitoare, poliglotă și populară în vestiar, ea este o femeie de succes în toate sensurile”.

 

 

Simona, mesaj despre România

Tenismena de 22 de ani, favorita marelui titlu la Roland Garros, a avut, sâmbătă, un mesaj despre România pentru urechile străinilor: „România este o țară mică, dar foarte plăcută. Sută la sută am fost formată în țara mea, acolo sunt mulți antrenori valoroși.  Îmi iubesc țara și voi rămâne acolo”, le-a spus Halep jurnaliniștilor străini de la Paris.

UKIP și românul care a vrut să fie vecinul lui Farage

Sătui de actuala clasă politică din Marea Britanie, dominată de Laburiști și Conservatori, cetățenii britanici au decis să dea „un vot de neîncredere” establishment-ului, după cum au explicat în ultima săptămână pentru gândul mai mulți analiști și eurodeputați români. Britanicii au acordat cele mai multe mandate de europarlamentari formațiunii UK Independence Party (UKIP), condusă de Nigel Farage.

Vă reamintim că acest partid a fost responsabil de propaganda anti-români din ultimii doi ani, fiind portavocea mesajului privind o „invazie” a „hoardelor de români” de la 1 ianuarie 2014, când au fost ridicate restricțiile de pe piața muncii pentru cetățenii din țara noastră și pentru vecinii bulgari. gândul a răspuns atunci prin campania „Why don’t you come over?”,  campanie realizată împreună cu GMP, menită să combată, cu politețe și umor, discursul extremist al acestor politicieni ajunși acum în număr mare la Bruxelles. Campania a fost preluată în presa și pe blogurile din toată lumea și a fost premiată la mai multe competiții de profil.

Tot o inițiativă menită să combată retorica xenofobă folosită de partidul UKIP a fost decizia unui dentist român stabilit la Londra de a candida la alegerile europarlamentare. V-am prezentat povestea lui AICI.

Tommy Tomescu, stabilit în Anglia din 2010, a decis chiar să-i întoarcă lui Farage o minge ridicată la fileu. După ce liderul UKIP a comentat în presă că nu și-ar dori un vecin român, insinuând totodată că un imigrant român nu este egal cu un imigrant german, Tomescu a vizitat strada pe care locuiește Farage și i-a întrebat pe vecinii săi dacă s-ar simți îngrijorați în situația în care s-ar muta lângă ei.

FOTO: Carl Court/AFP/Mediafax

„Nu vă închipuiți gradul de amenințare la adresa românilor pe care îl reprezintă UKIP

„Orice om normal și imparțial ar avea tot dreptul să fie îngrijorat dacă un grup de români s-ar muta lângă el”, a spus Farage într-o intervenție în presă, adăugând că „din câte observ, majoritatea comentatorilor din media care au adus obiecții acestei afirmații sunt oameni care locuiesc în case de milioane de lire sterline și pentru care acest scenariu (de a avea un vecin român, n.r.) nu este unul real”.

Tommy Tomescu a decis să devină vocea românilor care au devenit ținta unor atacuri lansate în scopuri electorale și a reușit să obțină peste 10.000 de voturi, dublu față de cât se aștepta.

gândul v-a prezentat miercuri povestea sa și a vizitei pe strada lui Farage. „Nu vă închipuiți gradul de amenințare la adresa românilor pe care îl reprezintă UKIP”, ne-a spus medicul stomatolog, avertizând că în ultimul an, numărul atacurilor rasiale la adresa imigranților în general, dar și a românilor în particular a crescut.

Răspunsul gândul la rezultatul Europarlamentarelor din UK

 

Partidul UKIP a câștigat alegerile din Marea Britanie. Euroscepticii lui Farage și-au revendicat 26,7% din voturi, cu două puncte procentuale mai mult decât Laburiștii și cu peste patru puncte procentuale mai mult decât Partidul Conservator al lui David Cameron. UKIP nu este însă un exemplu izolat în acest sens. Frontul Național, partidul de extremă dreapta din Franța, condus de Marine Le Pen, cel care spunea că o epidemie de Ebola ar rezolva problema migrației, a câștigat cu 24,9% alegerile europarlamentare. Lor li se adaugă numeroase alte partide extremiste care au reușit să treacă pragul electoral.

Luni, gândul a publicat o analiză a impactului rezultatelor acestui vot asupra liberei circulații a forței de muncă sau a obiectivului României de a intra în Schengen. Citiți AICI mai multe despre „far-right”, cuvintele care ar trebui să sperie orice român. Tot atunci le-am transmis britanicilor un nou mesaj, sub sigla „Why don’t you come over?”

Marți am analizat primele efecte ale votului extremist din Uniunea Europeană și impactul asupra politicilor naționale. Mesajele care au convins electoratele au fost „înțelese” și de partidele moderate care au început să dea semnale că le-ar prelua, în speranța de a-și recupera o parte din electorat.

Miercuri, gândul a stat de vorbă cu o parte dintre europarlamentarii români care ne vor reprezenta la Bruxelles. I-am întrebat cum se vor poziționa, dar și cum vor combate discursul radicalilor care, dacă ar forma o coaliție, ar controla 30% din PE. I-am rugat totodată să le transmită un mesaj liderilor acestor partide și să ne explice cum plănuiesc să le ține piept.

 

După ce vi l-am prezentat joi pe Tommy Tomescu și am prezentat vizita prințului Charles în România, am venit, vineri, cu o poveste cu două personaje: Tarky, un român vedetă, un timp, în tabloidele românești, care s-a dus în Marea Britanie, în căutarea gloriei și strălucirii showbizului. Le-am cerut scuze britanicilor că l-au cunoscut pe Tarky și le-am făcut, în schimb, cunoștință cu un român pe nume Cosmin, care, din puținul pe care îl câștigă într-o spălătorie din Londra, hrănește oamenii fără adăpost din capitala britanică. Povestea lui Cosmin a devenit foarte populară în ultima zi pe rețelele de socializare. Ea a mai avut un efect: alți oameni, care au citit articolul gândul, au decis să i se alăture lui Cosmin.

„FAR-RIGHT”- cuvintele care ar trebui să sperie orice român

Nu au câștigat ei, am pierdut noi

Primele efecte ale votului extremist din Uniunea Europeană au apărut deja

Povestea românului care a candidat la europarlamentare în Marea Britanie

Mesajul europarlamentarilor români pentru Nigel Farage și Marine Le Pen

Ne pare rău că l-ați cunoscut doar pe Tarky. Vrem să vi-l prezentăm și pe Cosmin, românul care are grijă de cei mai săraci oameni din Londra