Prima pagină » Știri externe » Provocarea Coreei de Nord la adresa Sudului și a Statelor Unite

Provocarea Coreei de Nord la adresa Sudului și a Statelor Unite

Provocarea Coreei de Nord la adresa Sudului și a Statelor Unite
O navă de patrulare nord-coreeană a trecut în mai multe rânduri frontiera maritimă contestată dintre cele două Corei, aparent într-o demonstrație de forță față de începerea manevrelor armatelor americană și sud-coreeană, a anunțat marți Ministerul sud-coreean al Apărării, relatează AFP.

Este vorba despre trei incursiuni efectuate în noaptea de luni spre marți. Într-un rând, nava nord-coreeană a pătruns două mile marine (aproximativ 3,7 kilometri) în apele sud-coreene, după care s-a retras sub amenințarea tirurilor inamice, a precizat un purtător de cuvânt al ministerului, Kim Min-seok.

„Credem că este vorba despre testarea situației pregătirii noastre militare”, a declarat el într-o conferință de presă.

Încălcările frontierei maritime intercoreene, contestate de către Phenian, nu sunt rare, însă acesta este primul incident din 2014.

Incidentul are loc în contextul în care Statele Unite și Coreea de Sud au lansat manevre comune anuale, denunțate de către Phenian drept un antrenament în vederea invadării teritoriului nord-coreean.

Frontiera maritimă a fost trasată în mod unilateral de către Misiunea ONU în Peninsula Coreea, după război (1950-1953).

Incidente sporadice, dar sângeroase, s-au produs în 1999, 2002 și 2009.

Exercițiile militare anuale americano-sud-coreene „Key Resolve” și „Foal Eagle” vor dura până la 18 aprilie.

„Key Resolve” durează o săptămână și constă în simulări informatice, în timp ce „Foal Eagle” se desfășoară timp de opt săptămâni și mobilizează forțe aeriene, terestre și maritime.

Manevrele efectuate în 2013 au antrenat o puternică intensificare a tensiunilor în peninsulă. Coreea de Nord a amenințat că va efectua atacuri nucleare preventive, după ce a armata americană a angajat bombardiere invizibile pe radar cu capacitate nucleară.

Coreea de Sud și Statele Unite au anunțat că exercițiile din 2014 vor fi de o anvergură mai mică, deoarece la ele nu participă portavioane și bombardiere strategice.

Cele două Corei se află teoretic în război, deoarece nu au semnat un tratat de pace după armistițiul din 1953. Relațiile lor s-au mai detensionat în ultimele săptămâni.

Citește și