Prima pagină » Știri externe » „Provocarea de neiertat” care a făcut Phenianul să amenințe SUA cu o „ripostă militară viguroasă”

„Provocarea de neiertat” care a făcut Phenianul să amenințe SUA cu o „ripostă militară viguroasă”

Coreea de Nord a calificat miercuri drept o "provocare de neiertat" zboruri de antrenament cu bombardiere B-52 americane, în spațiul aerian al Coreei de Sud, în cadrul unor manevre comune Coreea de Sud-Statele Unite, și amenință cu o acțiune militară în cazul în care acestea continuă, relatează AFP.

Coreea de Nord a calificat miercuri drept o „provocare de neiertat” zboruri de antrenament cu bombardiere B-52 americane, în spațiul aerian al Coreei de Sud, în cadrul unor manevre comune Coreea de Sud-Statele Unite, și amenință cu o acțiune militară în cazul în care acestea continuă, relatează AFP.

„Este o provocare de neiertat”, este citat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe într-o declarație publicată de agenția nord-coreeană KCNA.

„Statele Unite introduc mijloace ale unei lovituri strategice nucleare în Peninsula coreeană, în momentul în care situația este foarte aproape să degenereze în război”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Phenianul promite o „ripostă militară viguroasă, în cazul în care bombardierul (de tip B-52) este scos din nou”.

Pentagonul a dezvăluit luni un zbor efectuat pe 8 martie al unui bombardier strategic B-52 în spațiul aerian al Coreei de Sud, în cadrul unui exercițiu militar anual comun, „Foal Eagle”.

„B-52 poate executa diverse misiuni, inclusiv lansarea de bombe ghidate cu precizie, convenționale sau nucleare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Litte.

Agenția sud-coreeană Yonhap a scris miercuri că un bombardie de tip B-52 a decolat, de asemenea, marți.

Nu este prima dată când Statele Unite efectuează zboruri de antrenament cu bombardiere în spațiul aerian sud-coreean, însă Pentagonul a ales de această dată să pună accentul pe acest antrenament, în scopul de a transmite „un semnal foarte puternic” Phenianului despre angajamentul Washingtonului alături de aliatul său, Coreea de Sud.

De mai multe săptămâni, tensiunile s-au amplificat în peninsulă, din cauza lansării cu succes în decembrie 2012 a unei rachete nord-coreene, considerată de Seul și aliații săi o rachetă balistică, urmată de al treilea test nuclear, în februarie, și noi sancțiuni adoptate de Consiliul de Securitate al ONU împotriva Phenianului.

Citește și