În contextul loviturii de stat din Republica Mali, Ministerul Apărării Naționale a transmis, miercuri, că cei 120 de militarii români detașați în misiunea ONU de menținere a păcii în statul african își continuă misiunile în mod normal.
„Militarii români aflați în Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA) sunt în siguranță și își desfășoară activitățile conform programului normal”, a anunțat, miercuri, Ministerul Apărării Naționale.
Anunțul vine după lovitura de stat din statul african, de marți, când militarii din Mali l-au arestat pe președintele țării, Ibrahim Boubacar Keita, dar și pe premierul Boubou Cisse. Militarii începuseră să se revolte marţi dimineaţa în oraşul-garnizoană Kati, situat la 15 kilometri nord-vest de Bamako.
Ulterior, președintele șşi-a anunţat demisia în direct la televiziune, în zorii zilei de miercuri, transmite dpa, citată de Agrepres. Militarii care au preluat puterea au anunţat în cursul nopţii că doresc să instituie „o tranziţie politică civilă” care să conducă la alegeri generale „într-un interval de timp rezonabil”, a transmis AFP, potrivit sursei citate.
Naţiunile Unite, Uniunea Europeană, Comisia Uniunii Africane şi Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au condamnat acţiunile armatei, iar miercuri după-amiază este programată o ședință a Consiliului de Securitate al ONU, la solicitarea Franței.
România contribuie, din luna octombrie 2019, pentru o perioadă de un an, la eforturile internaționale de menținere a păcii în Mali cu un detașament al Forțelor Aeriene Române format din 120 de militari și 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM. La jumătatea lunii aprilie, în plină pandemie, în Mali au plecat militarii care asigură a doua rotație a misiunii ONU, după ce militarii au fost supuși unor măsuri speciale de izolare și distanțare socială, în contextul epidemiologic declanșat de epidemia de COVID-19.
Potrivit comunicatului MApN, detașamentul Carpathian Pumas se află, de la începutul misiunii, în baza ONU Camp Castor, din Gao, aflată la o distanță de peste 1.000 de kilometri de capitala Bamako.
„Situația este în permanență monitorizată de conducerea Ministerului Apărării Naționale, care este în legătură atât cu militarii detașamentului românesc din Mali, cât și cu Organizația Națiunilor Unite”, a transmis MApN.