În secolul XXI, însă, odată cu izbucnirea războiului împotriva terorismului, la tensiunile deja existente s-au adăugat unele noi. Există câteva regiuni în care marile puteri care dețin arme nucleare ar putea intra oricând în conflict. Le enumerăm mai jos.
Marea Chinei de Sud
Foto: Pixabay
Pe măsură ce a devenit o putere economică, China a devenit tot mai agresivă în relația cu unii vecini. Beijingul și-a extins influența în Marea Chinei de Sud și chiar a creat unele insule artificiale pentru a-și întări prezența în zonă. SUA și aliații săi încearcă să oprească această expansiune, trimițând frecvent nave militare în zonă. Mai mult, sunt peste zece state care pretind drepturi, parțiale sau totale, asupra teritoriului Mării Chinei de Sud.
Ucraina
Estul Ucrainei este în continuare o zonă sensibilă, după mai mulți ani de conflict. Tensiunile au ajuns din nou la cote înalte după ce Rusia a capturat mai multe nave militare ucrainene la sfârșitul anului trecut, iar Kievul a reținut un petrolier rus în această vară. Operațiunile militare în Donbass au început în 2014, iar UE, SUA și NATO dau vina pe Rusia pentru acest conflict, care a dus la anexarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă. Rușii sunt acuzați că folosesc armata regulată în război și că aceasta luptă de partea separatiștilor. Moscova neagă acuzațiile și susține că nu luptă pentru nicio tabără.
Golful Persic
Foto: Pixabay
Criza perpetuă din Orientul Mijlociu s-a accentuat în ultimele luni, după ce tensiunile dintre SUA și Iran au ajuns din nou la cote maxime. Teheranul a doborât o dronă americană și este acuzat că a atacat instalații petroliere ale Arabiei Saudite. SUA a răspuns prin impunerea de noi sancțiuni pentru statul islamist. Toate aceste lucruri se petrec într-o regiune cu multe alte probleme și conflicte, precum războiul din Siria sau relația dificilă dintre Israel și Palestina. Una dintre marile mize în regiune o reprezintă rezervele mari de petrol.
Peninsula Coreea
Foto: Pixabay
Problemele din această regiune datează de zeci de ani. Cele două țări vecine, Coreea de Nord și Coreea de Sud, nu au semnat un tratat de pace după războiul din anii 1950. Ambițiile nucleare din ultimii ani ale Phenianului au făcut din Peninsulă o zonă extrem de sensibilă. Regimul lui Kim Jong-un, susținut de China, a dat semne că dorește îmbunătățirea situației, acceptând discuții cu SUA, dar, practic, s-au făcut puține progrese în ceea ce privește denuclearizarea.
Cașmir
Foto: Hepta
După o perioadă de acalmie, conflictul dintre India și Pakistan, ambele puteri nucleare, s-a întețit la începutul acestui an. Cele două state își dispută Cașmirul. În februarie, India a bombardat un obiectiv din Pakistan, fiind prima incursiune de acest fel de la războiul indo-pakistanez din 1971. Ulterior, între cele două puteri au avut loc dueluri aeriene și schimburi de focuri. Ulterior, tensiunile dintre India și Pakistan s-au amplificat după ce Guvernul de la New Delhi a decis, spre nemulțumirea Islamabadului, anularea statutului special de autonomie al regiunii Jammu și Cașmir, cu populație majoritar musulmană.