Olivier Bailly, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat pentru gândul că Guvernul condus de Victor Ponta este obligat să furnizeze Curții Constituționale datele actualizate pe care le-a cerut, în vederea validării sau a invalidării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu.
Executivul european a refuzat să comenteze remanierea guvernamentală anunțată luni de premierul român. „Comisia ia act de remanierea guvernamentală din România, care este o problemă internă”, a declarat Bailly.
„Comisia Europeană se așteaptă ca Guvernul român să respecte cererea Curții Constituționale privind datele actualizate și ca toate angajamentele pe care primul-ministru Ponta și le-a luat înaintea Președintelui Barroso să fie respectate pe parcursul acestui proces”, a mai subliniat pentru gândul reprezentantul Comisiei Europene.
Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene
Purtătoarea de cuvânt a lui Reding: „Comisia cere partidelor din România să respecte statul de drept”
Cu toate că evenimentele politice recente au fost atent urmărite de Bruxelles și comentate intens, în ultimele zile, liderii europeni au refuzat să mai discute situația de la București, până ce Curtea Constituțională nu va da o decizie privind referendumul.
Viviane Reding, vicepreședinta CE și comisar pe Justiție, a declarat pentru gândul, prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt, că așteaptă decizia CCR. „Ținem să vă amintim că preocuparea Comisiei a fost ca referendumul să se desfășoare conform Curții Constituționale. Comisia Europeană cere instituțiilor și partidelor din România și respecte statul de drept și principiile democratice care formează baza pe care s-au clădit valorile UE”, a declarat Mina Andreeva, purtătoarea de cuvânt a lui Viviane Reding.
La rândul său, liderul socialiștilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat pentru gândul, cu referire la referendumul pentru demiterea președintelui României, că regretă că situația de dinaintea votului nu diferă de cea de după și că România riscă să ajungă într-un impas politic dacă partidele nu încep să colaboreze. „Acest conflict ar trebui să se încheie pașnic, cordial, prin respectarea muncii guvernului și a administrației statului, nu prin războaie personale. Problema este că nu sunt sigur că aceasta va fi desfășurarea evenimentelor pe mai departe”, a comentat socialistul austriac.
Citește și REFERENDUM 2012. CCR revine cu o adresă către Guvern: Noi am cerut listele electorale permanente actualizate, NU ACTUALIZAREA LISTELOR
Citește și Liderul socialiștilor din PE, Hannes Swoboda, pentru Gândul: „Traian Băsescu are dreptul să rămână în funcție. Întrebarea este dacă simte că mai are și legitimitate”
Citește și MICA REMANIERE, răspunsul lui Ponta la demisia lui Rus și Dobre: Dușa – Interne, Stroe – Administrație, Corlățean – Externe, Șova – relația cu Parlamentul, Pivniceru – Justiție