„Știm că atât provocările, cât și activitățile subversive continuă la granița ruso-ucraineană din apropiere de Crimeea. De aceea, adoptarea de către Rusia a tuturor măsurilor necesare pentru a-și consolida securitatea nu ar trebui privită ca o amenințare. Acest fapt ar trebui perceput ca o măsură de securitate internă și, desigur, Rusia are dreptul suveran pentru a face asta”, a spus Peskov.
La finele lunii decembrie a anului trecut, ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemul antiaerian rus S-400 a fost desfășurat în Crimeea, iar două batalioane ale Forțelor Aeriene vor fi detașate în regiune la începutul anului 2018.
Sistemul antiaerian rus S-400 este de ultimă generație și are o rază lungă de acțiune. Sistemul este conceput pentru a distruge aeronave, rachete de croazieră și balistice, inclusiv rachete cu rază medie de acțiune, precum și ținte de la suprafață.
Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014, o manevră criticată dur de statele occidentale. Președintele de la Kiev, Petro Poroșenko, a anunțat de mai multe ori că nu renunță la inițiativa de a recupera Crimeea, considerată „o parte integrantă a Ucrainei”.
Uniunea Europeană a impus sancțiuni Rusiei, în sectoarele apărării, energiei și economiei, după anexarea regiunii ucrainene Crimeea. Occidentul susține că Moscova s-a implicat activ în conflictul din estul Ucrainei, oferind sprijin separatiștilor proruși. În urma acestui conflict izbucnit în 2014, peste 10.000 de oameni și-au pierdut viața.