Putin acceptă reducerea arsenalului nuclear. Câte bombe atomice va avea Rusia
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a depus un proiect de lege privind prelungirea cu cinci ani a acordul ruso-american New START, ce vizează reducerea arsenalelor nucleare. Actualul acord expiră la 5 februarie.
Camera inferioară a Parlamentului rus a făcut marele anunț. Rusia și SUA intră într-o nouă etapă a relațiilor bilaterale.
Putin și Biden, la primul dialog ca președinți
„Acordul prevede posibilitatea prelungirii acordului pe o perioadă de până la cinci ani, dacă Rusia şi Statele Unite iau o astfel de decizie. În ianuarie 2021, un acord de principiu între cele două părţi a fost găsit pentru o prelungire cu cinci ani”, a indicat Duma de Stat. Șeful Comisiei pentru politică externă din Duma de Stat, Leonid Sluţki, a afirmat că ratificarea acordului ar putea fi studiată în sesiune plenară cu începere de miercuri.
Anunţul a fost făcut după ce preşedintele Vladimir Putin a avut marţi prima convorbire cu preşedintele american, Joe Biden, după instalarea lui la Casa Albă. Potrivit Kremlinului, cei doi lideri au abordat prelungirea acordului de limitare a armelor nucleare New START, unul dintre subiectele fierbinţi între Moscova şi noua administraţie americană. „Preşedinţii şi-au exprimat satisfacţia privind schimbul de note diplomatice asupra prelungirii. În zilele următoare, părţile vor îndeplini toate procedurile necesare pentru a garanta funcţionarea viitoare a acestui juridic şi internaţional important”, a anunțat Kremlinul.
Trump a vrut și China în acest acord
În timp ce Joe Biden se declară favorabil prelungirii acordului cu cinci ani, administraţia Trump nu a acceptat decât o prelungire condiţionată cu un an, timpul pentru a negocia un acord mai general incluzând China.
Acordul a fost semnat în 2010 în capitala cehă, Praga, între preşedintele american de atunci, Barack Obama, şi liderul rus Dmitri Medvedev şi a fost văzut ca o componentă-cheie a eforturilor lui Obama de a „reseta” relaţiile cu Kremlinul. El limitează numărul de focoase nucleare pe care îl poate desfăşura fiecare dintre cei doi rivali la un maxim de 1550, cu circa 30% mai puţine faţă de limita stabilită precedent, în 2002, şi la 800 numărul de lansatoare şi bombardiere grele.