Putin, acuzații dure la adresa NATO. România, pe lista țărilor împotriva cărora Rusia va riposta

Putin, acuzații dure la adresa NATO. România, pe lista țărilor împotriva cărora Rusia va riposta
Publicat: 21/11/2016, 21:08

„Nu înțeleg logica partenerilor noștri. Uneori pare că încearcă să instituie disciplina în Alianța Nord-Atlantică, pentru a obliga țările membre să se conformeze. De aceea, au nevoie de un inamic extern”, a declarat Vladimir Putin, citat de agenția Tass.

„În pofida tuturor îngrijorărilor stârnite de Iran, se pare că această țară nu se ridică la nivelul rolului de inamic extern”, a adăugat Putin, exprimând îngrijorare privind extinderea Alianței Nord-Atlantice.

„Atunci când o țară aderă la NATO, îi este imposibil să opună rezistență unui lider NATO precum Statele Unite, care ar putea impune găzduirea unor sisteme de genul celui antirachetă, a unor noi baze militare sau a unor sisteme de atac”, a continuat Putin.

„Iar Rusia ce ar trebui să facă!? Suntem forțați să luăm contramăsuri, adică să îndreptăm sistemele noastre de rachete spre instalațiile pe care le considerăm amenințări. Situația devine tensionată”, a atras atenția liderul rus.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a avertizat că Rusia va trebui să neutralizeze toate amenințările la adresa securității, inclusiv cele generate de sistemul antirachetă al NATO. „Sarcina noastră este a neutraliza eficient toate amenințările militare la adresa securității Rusiei. Inclusiv cele asociate sistemului de apărare antirachetă, implementării conceptului atacurilor strategice globale și războaielor informaționale”, a declarat Vladimir Putin vineri după întrevederi cu oficiali din cadrul industriei apărării. Rusia își respectă toate obligațiile internaționale în privința sistemelor militare avansate, a adăugat Putin: „Noi respectăm toate obligațiile internaționale. (…) Vom continua să facem tot posibilul pentru menținerea echilibrului strategic”. Liderul rus a notat că unele țări nu respectă obligațiile internaționale, spre exemplu în domeniul apărării antirachetă, obiectivul fiind obținerea supremației strategice. „Considerăm că tentativele de modificare a balanței strategice sunt extrem de periculoase”, a subliniat Putin.

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană. Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe și mobile) și maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune înainte de a intra în spațiul aerian și în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puțin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) și Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă. Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. În prezent, există cel puțin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă” NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea amenințărilor reprezentate de țări precum Iranul și Coreea de Nord. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) sunt instalate la baza de la Deveselu (România) și vor fi montate în Polonia. Nave americane echipate cu sisteme antibalistice patrulează în Marea Mediterană. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
ELENA UDREA va fi eliberată? Veste uriașă pentru fostul ministru. Va primi despăgubiri
Apariție de senzație în Capitală. Toți ochii au fugit spre un cunoscut cuplu monden
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Scholz încearcă să asigure cetățenii că Germania nu va lua parte la războiul din Ucraina
×