Putin anunță o campanie ambițioasă de repatriere a capitalului, vizând companiile și demnitarii. Câte mii de miliarde de dolari speră să „recupereze” liderul rus
Președintele rus Vladimir Putin a dat startul unei campanii de repatriere a capitalului prin încetarea practicilor companiilor de a transfera banii în conturi offshore și prin obligarea celor mai înalți demnitari să renunțe la conturile din străinătate, transmite Bloomberg.
Rusia ar trebui să meargă înainte în privința legislației anticorupție care ar limita deținerile de bani și active ale demnitarilor în străinătate, a declarat miercuri Vladimir Putin în primul discurs privind starea națiunii din actualul mandat de președinte, început în luna mai.
Noile reguli vor fi extinse către cei mai importanți lideri, inclusiv președintele, premierul și familiile lor, a adăugat Putin.
Liderul de la Moscova și alianții săi vor să repatrieze active evaluare la 1.000 miliarde de dolari, în încercarea de a stimula economia și a încuraja investițiile în tehnologii noi, pentru a diversifica producția dincolo de exploatarea resurselor naturale, principala sursă de creștere economică.
Estimările indică pentru anul viitor o creștere a economiei Rusiei cu 3,6%, față de o dinamică anuală medie de 7% în timpul primelor două mandate ale lui Putin.
„Cum să ai încredere într-un oficial sau în politicieni care fac declarații curajoase despre bunăstarea Rusiei, apoi încearcă să-și transfere fondurile, banii, în străinătate? Proprietățile din străinătate ar trebui declarate indiferent, iar oficialii ar trebui să precizeze valoarea lor și sursa veniturilor din care au provenit banii pentru acele tranzacții”, a afirmat Putin.
Președintele rus a început astfel cea mai ambițioasă campanie anticuropție din timpul mandatelor sale, criticându-l pe ministrul Apărării, Anatoly Serdyukov, pentru acuzațiile de corupție aduse subordonaților săi.
Un deputat care face parte din Frontul Popular, formațiunea care îl sprijină pe Putin în Duma de Stat, a declarat miercuri că legislativul ar putea oferi amnistie celor care repatriază voluntar banii ținuți în conturi din străinătate.
Guvernul ar trebui de asemenea să reformeze justiția și legislația pentru a opri „fuga” de jurisdicția autorităților ruse. Putin a cerut Executivului să pregătească propuneri pentru a „de-offshoriza” economia, inclusiv prin utilizarea burselor ruse în cazul privatizării activelor statului.
„Antreprenorii noștri sunt de multe ori criticați pentru că sunt nepatrioți. Nouă din 10 tranzacții semnificative derulate de mari companii rusești, inclusiv din rândul celor deținute parțial de stat, nu se desfășoară sub auspiciile legii ruse”, a arătat Putin.
Rușii au cheltuit anul trecut 12 miliarde de dolari pentru cumpărarea de proprietăți în străinătate, față de 5,5 miliarde de dolari pe an în 2007 și 2008. Ieșirile nete de capital au totalizat în 2011 peste 80 milioane de dolari, dublu față de 2010, și s-ar putea menține în apropiere de acest nivel în acest an, la circa 75 miliarde de dolari, potrivit datelor Ministerului Economiei de la Moscova.