Vladimir Putin a acuzat luni armata ucraineană că este „Legiunea Străină a NATO”, folosită de către Occident pentru a „contracara” Rusia. „Se spune adesea: armata ucraineană, armata ucraineană. De fapt, cine luptă în rândurile ei? Există unități regulate ale forțelor armate și, în mare parte, așa-zisele «batalioane de voluntari naționaliști»”, a declarat Putin, la Sankt Petersburg, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă.
„De fapt, nu este vorba despre o armată, ci despre o Legiune Străină, în cazul de față o Legiune Străină a NATO, care nu are ca scop să apere interesele naționale ale Ucrainei”, a adăugat șeful statului rus.
„Este vorba despre alt scop geopolitic: contracararea Rusiei, ceea ce nu corespunde deloc intereselor naționale ale poporului ucrainean”, a acuzat președintele Rusiei.
Vladimir Putin a făcut această declarație belicoasă odată cu apropierea unei reuniuni „extraordinare” a NATO pe tema situația din Ucraina, convocate la cererea Kievului.
Comisia NATO-Ucraina (COU) a fost creată în cadrul Acordurilor de Parteneriat dintre Alianța Nord-Atlantică și Ucraina, semnate în 1997. Ea oferă cadrul cooperării politice și practice între cei doi parteneri.
Replica NATO: Este foarte clar că separatiștii conduși de Rusia au încălcat acordurile de la Minsk
În replică, la finalul reuniunii extraordinare a NATO privind noile escaladări ale conflictului din Ucraina, după atacurile cu rachete Grad din Mariupol, secretarul general Jen Stoltenberg a catalogat declarațiile lui Putin drept un „nonsens”. „Nu există o legiune străină a NATO. Singurele trupe străine din Ucraina sunt cele rusești și aceasta este problema”.
Stoltenberg a vorbit, după întâlnirea cu ambasadorii țărilor Aliate și cel al Ucrainei despre sprijinul concret acordat de Rusia separatiștilor din estul Ucrainei, inclusiv furnizarea de armament greu. Șeful NATO a punctat că Alianța sprijină politic Ucraina și a amintit că poziția NATO este că nu poate fi vorba despre o altă soluție în Ucraina decât una politică. „Noi sprjinim Ucraina pentru modernizarea armatei”, a punctat însă Stoltenberg, care se va întâlni azi cu șefa diplomației UE, Federica Mogherini, cu care va discuta inclusiv despre scenariul unor noi sancțiuni contra Rusiei.
„Este foarte clar că separatiștii conduși de Rusia au încălcat acordurile de la Minsk”, a mai spus Jen Stoltenberg, la sediul NATO, din Bruxelles.
Uniunea Europeană (UE) a decis să convoace o reuniune extraordinară a miniștrilor de Externe joi, la Bruxelles, cu obiectivul de a sancționa această nouă ofensivă.
Cancelarul german Angela Merkel l-a îndemnat duminică pe președintele rus Vladimir Putin să „exercite presiune asupra separatiștilor”. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a anunțat luni că Rusia va facilita contactele între Kiev și rebeli „în zilele următoare”.
Conflictul, care durează de nouă luni în estul separatist prorus, a înregistrat sâmbătă o nouă cotitură, după bombardarea portului strategic Mariupol, care s-a soldat cu 30 de morți și aproximativ 100 de răniți civili.