Prima pagină » Știri externe » Putin calcă pe urmele lui Gorbaciov. RĂZBOI DESCHIS împotriva produselor care cauzează decesul a 900.000 de ruși în fiecare an. „Gorbaciov nu a avut succes într-o astfel de încercare”

Putin calcă pe urmele lui Gorbaciov. RĂZBOI DESCHIS împotriva produselor care cauzează decesul a 900.000 de ruși în fiecare an. „Gorbaciov nu a avut succes într-o astfel de încercare”

Putin calcă pe urmele lui Gorbaciov. RĂZBOI DESCHIS împotriva produselor care cauzează decesul a 900.000 de ruși în fiecare an.
Anunțul a șocat întreaga țară...

Președintele rus Vladimir Putin duce cea mai susținută campanie pentru sănătatea publică începând de la încercarea eșuată a fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov de a-i convinge pe ruși să reducă abuzurile de alcool și țigări, potrivit Bloomberg.

O lege propusă în parlamentul de la Moscova vizează interzicerea fumatului în locurile publice și publicitatea pentru produse din tutun. Proiectul de lege urmează unor măsuri pentru limitarea consumului de alcool, pe locul al patrulea în lume, care au inclus majorări de taxe și limitarea comerțului.

Fumatul și consumul de alcool cauzează decesul a circa 900.000 de ruși în fiecare an. Rusia este a doua mare piață din lume pentru alcool și țigări, potrivit estimărilor oficiale. Populația țării, de 143 milioane de persoane, este cu 5% mai mică față de 1991, când s-a prăbușit Uniunea Sovietică.

Abuzul de alcool și țigări costă economia Rusiei cel puțin 104 miliarde de dolari pe an, reprezentând 5% din PIB, potrivit estimărilor guvernului.

„Putin și-a propus să inverseze trendul de scădere a populației prin încurajarea unui stil de viață mai sănătos. Dar dacă privim la istoria Rusiei, Gorbaciov nu a avut succes într-o astfel de încercare”, a declarat Sergei Markov, fost parlamentar al partidului Rusia Unită și în prezent vicerector al Universității Ruse de Economie Plekhanov din Moscova.

Campania lui Putin riscă să-i îndrepte pe ruși spre produse contrafăcute, potrivit producătorilor de țigări și analiștilor din industria alcoolului. Vânzările ilegale de votcă, cu prețuri începând de la circa 1 dolar pe jumătate de litru, vor avansa de la 35% din totalul pieței la 60% în 2014, potrivit unui centru de cercetare din Rusia. Comerțul ilicit cu țigări ar putea urca la 40%, potrivit estimărilor grupului de lobby Tabakprom.

Premierul rus, Dimitri Medvedev, a criticat dur în octombrie marii producători internaționali de țigarete, Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco și Imperial Tobacco Group, acuzându-i că au cauzat dependența a milioane de copii și femei de la începutul anilor ’90. Cele patru companii controlează împreună 93% din piața de profil, de 19,5 miliarde de dolari în Rusia. Aproape 40% din ruși fumează în mod constant, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Cinci companii străine, Baltika Breweries, parte a Carlsberg, Anheuser-Busch InBev, Heineken, Andalou Efes Biracilik & Malt Sanayii și SABMiller controlează peste 80% din vânzările de bere. Piața alcoolului din Rusia, de 34,4 miliarde de dolari, este dominată de bere, cu 51%, în timp ce votca are un procentaj de 24%.

Vânzările de votcă vor coborî cu 4% până în 2016, iar cele de bere vor stagna, estimează Euromonitor. Rusia a majorat în acest an prețul minim pentru o jumătate de litru de votcă la 125 de ruble (4 dolari) și vizează ca acesta să ajungă la 200 de ruble în 2015, potrivit presei locale. Accizele la bere au fost majorate de trei ori în 2010, iar în 2015 vor fi de șase ori mai mari față de 2009.

Gorbaciov, care a venit la putere în 1985, a lansat o campanie care a redus producția de votcă și alte băuturi spirtoase cu până la 40% într-un an, a distrus podgorii, a restricționat vânzările și a majorat prețurile. Rușii au compensat însă prin producția de băuturi alcoolice în gospodăriile proprii, potrivit unui studiu recent al Universității Stanford.

Campania s-a încheiat în 1988, după ce a erodat puternic popularitatea lui Gorbaciov și a condus la apariția mai multor bancuri despre acesta. Boris Elțin, cunoscut pentru aparițiile publice sub influența alcoolului, s-a retras în 1999, nominalizându-l ca succesor pe Putin, care nu fumează și este adeptul unui stil de viață sănătos.

Guvernul a interzis anul trecut vânzările de alcool între orele 23:00 și 8:00, precum și consumul în spații publice. În luna iulie a fost interzisă reclama la bere.

Rusul obișnuit, categorie care include femeile și tinerii, a consumat în medie anul trecut 77 de litri de bere, 9 litri de băuturi spirtoase și 7 litri de vin, potrivit Euromonitor. Unul din cinci bărbați din Rusia moare din cauza efectelor consumului de alcool, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.

Citește și