Prima pagină » Știri externe » Putin, declarat oficial responsabil PENAL și POLITIC de moartea lui Navalnîi în Parlamentul European. Dizidentul va fi înmormântat vineri la Moscova

Putin, declarat oficial responsabil PENAL și POLITIC de moartea lui Navalnîi în Parlamentul European. Dizidentul va fi înmormântat vineri la Moscova

Putin, declarat oficial responsabil PENAL și POLITIC de moartea lui Navalnîi în Parlamentul European. Dizidentul va fi înmormântat vineri la Moscova

Putin şi regimul său ”belicist, autocratic şi kleptocratic”, adică războinic, dictatorial, hoț și corupt, poartă responsabilitatea ”penală şi politică” a morţii lui Navalnîi, acuză Parlamentul European într-o rezoluţie votată în plen joi. Mai mult, Parlamentul cere o anchetă internaţională şi îndeamnă UE schimburi de deţinuţi de drept comun cu deținuți politici cu Rusia.

Votul parlamentarilor a fost dat cu o zi înaintea funeraliilor de la Moscova a opozantului feroce al dictatorului de la Kremlin. PE cere Moscovei ”să nu pună piedici eforturilor” familiei Navalnîi ”de a organiza funeralii cu demnitate”.

Putin personal implicat

Preşedintele rus Vladimir Putin poartă ”responsabilitatea” morţii opozantului rus Aleksei Navalnîi, stabileşte Parlamentul European (PE) într-o rezoluţie adoptată joi, relatează AFP.

”Guvernul rus şi Vladimir Putin personal poartă responsabilitatea penală şi poliitcă a morţii lui Aleksei Navalnîi”, subliniază Parlamentul European în această rezoluţie cu caracter neconstrângător, adoptată cu o foarte largă majoritate – de 508 la nouă voturi -, la o zi după ce văduva opozantului, Iulia Navalnaia, s-a adresat hemiciclului.

Mai mult, parlamentul European cere o anchetă internaţională independentă şi transparentă cu privire la circumstanţele exacte ale decesului opozantului rus, pentru ca cei care se fac vinovaţi ”să dea socoteală” şi să de facă dreptate.

Deținuți de drept comun, contra deținuți  politici

Legislativul cataloghează regimul Putin drept ”belicist, autocratic şi kleprocratic” şi îşi exprimă susţinerea faţă de opozaiţia democratică din Rusia.

El cere statelor membre ale Uniunii Europene (UE) să-şi dubleze eforturile în vederea găsirii unor mijloace concrete în vederea unei eliberări a deţinuţilor politici ruşi, mai ales a celor a căror stare a sănătăţii este proastă sau au fost victime ale torturii, şi să ia în calcul posibilitatea unor schimburi de deţinuţi.

Cum se vor desfășura funeraliile?

O mare necunoscută o reprezintă organizarea și desfășurarea înmormântării lui Navanîi de vineri.

Cu o zi înaintea funeraliilor lui Aleksei Navalnîi, prevăzute vineri, la Moscova, PE cere Moscovei ”să nu pună piedici eforturilor” familiei Navalnîi ”de a organiza funeralii cu demnitate”.

Miercuri, la Strasbourg, Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus, a anunţat că se teme de arestări la aceste funeralii. Aceste funeralii ar putea să mobilizeze în număr mare susţinători ai fostului adversar numărul unu al lui Vladimir Putin şi să fie stânjenitoare pentru preşedintelui rus, care se pregăteşte să triumfe din nou într-un scrutin – fără opoziţie – prevăzut în perioada 15-17 martie.

Aleksei Navalnîi a murit la 16 februarie în Colonia penitenciară nr, 3, în Arctica.

Politicianul a fost distins cu Premiul Saharov în 2021 de către Parlamentul Euroepan – cea mai înaltă distrincţie a Uniunii Europene în domeniul drepturilor omului.

Citiți și: Mama lui Aleksei Navalnîi și-a văzut fiul cu doar câteva zile înainte ca autoritățile ruse să-i anunțe moartea. „Nu vreau să aud CONDOLEANȚE”

Ultimele imagini cu Alexei Navalnîi în viață. A fost filmat cu o zi înainte să moară

Alexei Navalnîi va intra în cărțile de istorie ale unei Rusii fără Putin: „Să sperăm că vor învinge și cuvintele lui într-o zi…”

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și