Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a reafirmat acuzațiile privind implicarea serviciilor secrete americane în ”lovitura de stat” care a condus la înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici în 2014, afirmând, în cursul interviului, că jurnalistul Carlson Tucker a vrut să devină agent CIA, dar nu a fost acceptat.
Vladimir Putin a catalogat ”lovitură de stat” revoluția ”Euromaidan”, soldată cu înlăturarea de la putere a președintelui Viktor Ianukovici, în 2014. Liderul de la Kremlin a argumentat că, deși era perceput ca fiind apropiat de Rusia, Ianukovici a acceptat ideea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, dar ceruse timp pentru a calcula impactul unui eventual conflict comercial cu Rusia.
”Ianukovici începuse să calculeze cât ar avea de câștigat Ucraina și cât ar avea de pierdut, spunându-le partenerilor europeni că avea nevoie de mai mult timp pentru a semna acordul”, a declarat Putin în interviul difuzat pe site-ul jurnalistului Carlson Tucker (TCN). Președintele Rusiei a explicat că, imediat după această decizie, opoziția a început să aplice ”măsuri destructive, susținute de Occident”.
”A fost comisă o lovitură de stat, nu vreau să intru în detalii. Statele Unite ne-au transmis să îl calmăm pe Ianukovici, iar noi vom calma opoziția. Să lăsăm scenariul să evolueze spre o soluție politică. Noi am fost de acord. Așa cum au cerut americanii, Ianukovici nu a mobilizat forțele armate și nici poliția. Cu toate acestea, opoziția armată a comis o lovitură de stat la Kiev”, a acuzat Vladimir Putin.
Jurnalistul Carlson Tucker a întrebat: ”Cu sprijinul cui?”
Vladimir Putin: ”Cu sprijinul CIA, bineînțeles. Organizația pentru care ați vrut să lucrați în trecut, din ce am auzit. Trebuie să îi mulțumim lui Dumnezeu că nu v-au acceptat, deși este o organizație serioasă”.
În interviu, Vladimir Putin a reluat acuzațiile la adresa Statelor Unite și Alianței Nord-Atlantice, atribuindu-le responsabilitatea pentru tensiunile care au condus la declanșarea invaziei militare ruse în Ucraina.
Foto: Profimedia
Citește și: