Prima pagină » Știri externe » Putin despre tehnologia militară rusească: Sistemele antibalistice ale SUA nu pot opri rachetele noastre hipersonice

Putin despre tehnologia militară rusească: Sistemele antibalistice ale SUA nu pot opri rachetele noastre hipersonice

Putin despre tehnologia militară rusească:  Sistemele antibalistice ale SUA nu pot opri rachetele noastre hipersonice
Putin despre tehnologia militară rusească: Sistemele antibalistice ale SUA nu pot opri rachetele noastre hipersonice

„Anul acesta, Statele Unite practic au distrus Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), de aceea trebuie să monitorizăm posibila instalare a unor sisteme de rachete în diverse zone din lume”, a declarat Vladimir Putin, citat de agenția Sputnik, potrivit Mediafax.

Liderul de la Kremlin a subliniat că Rusia este singura țară din lume care are rachete hipersonice. Prima unitate dotată cu rachete hipersonice Avangard va deveni operațională luna aceasta, iar rachetele hipersonice Kinzhal, lansate din avioane MIG-31, sunt în dotarea armatei ruse de anul trecut.

Vladimir Putin a subliniat că rachetele Avangard depășesc de 20 de ori viteza sunetului, iar cele Kinzhal de zece ori, putând transporta focoase convenționale ori nucleare. „Sistemul Avangard este o armă a viitorului, capabilă să treacă atât dincolo de sistemele antibalistice existente, cât și de cele viitoare”, a afirmat Vladimir Putin, conform agenției Associated Press.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin avertiza că Rusia ar putea adopta măsuri militare ca reacție la eventuala instalare de către Statele Unite a unui sistem antibalistic în Japonia.

Administrația Vladimir Putin a avertizat în mai multe rânduri că va lua măsuri simetrice față de construirea de către Statele Unite a unui sistem balistic global, care ar putea fi utilizat în scop ofensiv. Statele Unite susțin că elementele antirachetă au scop defensiv.

În august, Vladimir Putin a acuzat Statele Unite că vor putea lansa din România rachete de tipul celei testate de Pentagon după retragerea din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Referindu-se la racheta pe care Pentagonul a testat-o în contextul retragerii Statelor Unite din Tratatul INF, Vladimir Putin a declarat: „Astfel de rachete pot fi lansate cu sistemele instalate deja în România și Polonia. Tot ce trebuie să faci este să schimbi sistemul software. Și nu cred că partenerii americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană despre acest lucru. Sunt noi amenințări la care noi trebuie să reacționăm”, a declarat atunci Vladimir Putin.

Rusia și China au condamnat vehement un test balistic efectuat de Pentagon, acuzând Administrația Donald Trump de amplificarea tensiunilor în scopul dominației militare pe plan global.

Departamentul american al Apărării a anunțat în august efectuarea unui test cu o rachetă ofensivă asemănătoare cu cele utilizate în sistemul antibalistic din România, în contextul retragerii SUA din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Testul a fost efectuat în zona Insulei San Nicolas (California), situată în Oceanul Pacific. Racheta a atins ținta stabilită, aflată la distanța de peste 500 de kilometri, a anunțat Pentagonul. Testul nu ar fi putut fi efectuat dacă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) ar fi fost în vigoare, dar președintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul care interzicea sistemele balistice terestre cu raze cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Ca reacție la decizia SUA, Rusia a hotărât, la rândul său, retragerea din Tratatul INF.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat atunci pentru agenția Reuters că racheta testată a utilizat un sistem de lansare de tip MK41, explicând însă că nu este vorba de aceeași versiune cu cea instalată la baza antirachetă din România sau care urmează să fie montată în Polonia.

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană. Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.

 

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și