Prima pagină » Știri externe » Putin este nemulțumit de creșterea economică a Rusiei

Putin este nemulțumit de creșterea economică a Rusiei

Putin este nemulțumit de creșterea economică a Rusiei
Președintele rus Vladimir Putin a transmis, miercuri, celor mai importanți oficiali responsabili de finanțele și economia Rusiei că ritmul creșterii PIB estimat pentru acest an este inacceptabil, potrivit Reuters.

„Voi sublinia din nou că ratele de creștere economică înregistrate și cele estimate de autorități nu ne pot mulțumi”, a transmis Putin guvernatorului băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, ministrului de Finanțe, Anton Siluanov, și consilierului economic al Kremlinului, Andrei Belousov.

Banca centrală prognozează creștere economică de 1,5-1,8% pentru acest an, iar Ministerul Finanțelor are în vedere un avans de circa 2%.

Mulți analiști afirmă, însă, că economia Rusiei va crește mult mai lent, din cauza crizei pe care a declanșat-o în Ucraina.

Rusia a declanșat o criză internațională majoră după ce a desfășurat trupe în regiunea ucraineană Crimea, determinând autoritățile de la Kiev să declare mobilizarea generală a trupelor și rezerviștilor, în timp ce liderii statelor europene și SUA au cerut Moscovei să respecte suveranitatea Ucrainei.

Parlamentul din Crimeea a adoptat o declarație de independență, iar un referendum pe tema alipirii la Rusia a fost programat pentru 16 martie.

SUA și UE au amenințat Rusia cu sancțiuni economice și diplomatice după intervenția militară în Crimeea.

Acțiunea Rusiei a fost determinată de înlăturarea de la putere în Ucraina, în luna februarie, a președintelui Viktor Ianukovici și înlocuirea acestuia cu un regim pro-UE.

Autoritățile ucrainene au renunțat, în noiembrie, să semneze un acord de asociere cu UE, aflat în pregătire de trei ani, declanșând mișcări de protest de amploare care au condus la o baie de sânge, la Kiev. Peste 100 de persoane au fost ucise.

Ianukovici a părăsit Ucraina și fost destituit din funcția de președinte al țării de către Parlament, de facto, la sfârșitul lui februarie. Ulterior a fost instalat un guvern interimar, iar Moscova a masat trupe militare în Peninsula Crimeea.

Economia Rusiei a înregistrat anul trecut o creștere de 1,3%, cel mai slab ritm din 2009 și ușor sub estimările analiștilor, de 1,4%, ca efect al scăderii investițiilor pe fondul recesiunii din zona euro. În 2012, PIB-ul Rusiei a în registrat un avans de 3,4%.

Este al patrulea an în care creșterea economiei ruse încetinește, ca urmare a declinului investițiilor și a cererii de petrol și gaze, materii prime care asigură circa 70% din exporturile țării.

Autor

Citește și