Președinții Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin au avut o discuție în cursul zilei de sâmbătă referitoare la situația din Belarus, unde mii de persoane contestă legitimitatea președintelui și acuză faptul că alegerile prezidențiale au fost fraudate.
Aleksandr Lukașenko a declarat că a trebuit să vorbească cu președintele rus deoarece protestele nu reprezintă „o amenințare doar pentru Belarus”.
„Este nevoie să îl contactez pe Vladimir Putin, deoarece ameninţările nu mai vizează doar Belarusul. Apărarea Belarusului nu este nimic mai puţin decât apărarea întregului nostru spaţiu, a uniunii, este un exemplu pentru alţii. Mulţi dintre cei care se plimbă pe străzi nu înţeleg acest lucru”, a subliniat dictatorul de Minsk.
La rândul său, Vladimir Putin i-a transmis să este încrezător că problemele din Belarus vor fi rezolvate.
„La iniţiativa părţii belaruse, Vladimir Putin a avut o conversaţie prin telefon cu preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Acesta a informat despre situaţia din Belarus după scrutinul prezidenţial. Ambele părţi au exprimat încredere că toate problemele apărute vor fi rezolvate curând”, se arată într-un comunicat al preșidinției ruse.
„Ideea centrală este ca actualele probleme să nu fie utilizate în avantajul forţelor distructive care încearcă să afecteze cooperarea benefică dintre cele două ţări în cadrul Uniunii Rusia-Belarus”, mai subliniază sursa citată.
De asemenea, cei doi lideri au colaborat și în privința repatrierii celor 32 de cetățeni ruși care fuseseră reținuți în Belarus.
„S-a stabilit să fie menţinute contactele normale pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, în interesele fundamentale ale popoarelor fraterne din Rusia şi Belarus”, potrivit comunicatului.
Comisia electorală centrală susține că Aleksandr Lukașenko, care se află la putere din 1994, a câștigat 80,1% din voturi, iar principala candidată a opoziției, Svetlana Tikhanovskaya, 10,12%. Însă Svetlana Tikhanovskaya susține că în secțiile de votare unde numărarea voturilor a fost corectă, a câștigat cu 60-70%.
Protestele împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko au continuat sâmbătă, mii de persoane mărșăluind în capitala Belrusului, Minsk.
Într-o declarație comună făcută sâmbătă, primii miniștri din cele trei republici baltice – Letonia, Lituania și Estonia – „și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la represiunea violentă… și represiunea politică a opoziției de către autorități”.
Liderii au declarat că alegerile prezidențiale nu sunt „libere, nici corecte” și au cerut un vot „transparent”, „cu participarea observatorilor internaționali”.
„Primii miniștri cer autorităților din Belarus să se abțină de la violența împotriva manifestanților pașnici și să elibereze toți prizonierii politici și pe cei care au fost reținuți”, se mai arată în declarația comună.
Peste 6.700 de persoane au fost arestate în Belarus în cursul săptămânii trecute în timp ce participau la protestele împotriva președintelui țării, Aleksandr Lukașenko, ales pentru a șasea oară. În timpul reprimării violente din parte autorităților, un bărbat a fost ucis iar mii de persoane au fost bătute și traumatizate în centrele de detenție.
Protestele împotriva actualului președintele al Belarusului, care se află de peste două decenii la putere, au fost reprimate cu violență de către autoritățile din țară iar la televiziunea națională a fost difuzat un videoclip în care trei protestatari sunt întrebați dacă vor mai participa la astfel de manifestații iar unul dintre ei strigă „Nu mai fac!”. În imagini se poate observa cum cei trei fuseseră bătuți.
În cursul zilei de vineri, mai mulți manifestați care fuseseră reținuți au fost eliberați, iar unii dintre ei au povestit reporterilor BBC despre experiența traumatizantă prin care au trecut în centrele de detenție.
„Au început să mă tortureze. M-au întrebat cine a organizat demonstrațiile din stradă. M-au electrocutat de 10 ori în zona picioarelor, pe mâini și în piept. De fiecare dată când ne mișcam sau spuneam ceva, ne loveau cu bastoanele. Unul dintre polițiști ne-a spus: dacă aveam ordin să vă ard de vii, o făceam. Vă vine să credeți? Ne-a amenințat că ne arde de vii. Partea cea mai înfricoșătoare este că acești oameni nu au nicio limită. Așa înțelegi că nu ai absolut niciun drept, iar ei pot face orice vor. Este înfricoșător pentru că nu știm cum se vor încheia toate acestea. Durerea a fost cumplită. I-am implorat (n.r. pe polițist) să se oprească, dar continua să mă lovească”, a povestit un tânăr, care a ajuns într-un centru de detenție din Minsk, unde a fost bătut de forțele de securitate.