Documentul intitulat „Despre strategia securității naționale a Federației Ruse” a fost semnat de Putin în ajunul Anului Nou, fiind o versiune actualizată a celei din 2009, promulgată de Dmitry Medvedev, pe atunci președinte al Rusiei, în prezent ocupând funcția de premier, în care nu erau incluse pe lista de amenințări nici SUA, nici NATO.
Potrivit documentului, Rusia a reușit să joace un rol mai mare în rezolvarea problemelor globale și a conflictelor internaționale, ceea ce a atras reacții adverse din partea Occidentului. „Consolidarea Rusiei are loc în contextul unor noi amenințări la adresa securității naționale, complexe și interdependente”, se arată în document.
Promovând o politică independentă, internațională și internă, deopotrivă, Rusia a declanșat „o reacție din partea Statelor Unite și ale aliaților acestora, care se străduiesc să-și mențină dominația în contextul internațional”, ceea ce e, foarte probabil, să determine o presiune de natură politică, economică, militară și informațională” asupra Rusiei.
Relațiile dintre Rusia și Occident s-au deteriorat mult după anexarea peninsulei Crimeea, fostă provinciei ucraineană, imperiului rus în martie 2014. De atunci, Occidentul a acuzat Rusia de sprijinirea insurgenților din estul Ucrainei, însă Moscova a negat implicarea în activitățile rebelilor. Tot în acest context, SUA și UE au impus sancțiuni cetățenilor și companiilor din Rusia.
Documentul susține că SUA și UE au susținut „lovitura de stat anticonstituțională din Ucraina”, care a generat divizarea societății ucrainene și un conflict militar. De asemenea, și expansiunea NATO a fost calificată drept o amenințare la securitatea națională a Rusiei, acuzând că SUA și-a extins rețeaua de laboratoare biologice militare în țările învecionate cu Rusia.
Documentul nu include Siria pe lista amenințărilor la adresa securității din Rusia, în condițiile în care, pe 30 septembrie, Rusia a lansat o campanie militară în Siria care să sprijine regimul Bashar al-Assad și să lupte contra grupărilor teroriste.