PUTIN își consolidează parteneriatele în Kazahstan. Forumul sino-rus de la Astana întărește poziția geopolitică a Moscovei
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat miercuri la Astana pentru a se întâlni în cadrul forumului internațional al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) cu omologul chinez Xi Jinping, premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi alţi lideri regionali. Capitala Kazahstanului devine gazda evenimentului organizației create în 2001 de China și Rusia, cu scopul de a întări securitatea și cooperarea statelor euroasiatice.
Forumul OCS se desfășoară în perioada 3-4 iulie, în capitala Kazahstanului, Astana și reunește liderii statelor membre din regiunea euroasiatică. Discuțiile vor acoperi mai multe paliere: securitate, economie, cooperare și dezvoltare.
Pe lângă gazda evenimentului și cei doi fondatori, sunt așteptați să participe la forum reprezentanții Azerbaidjanului, Belarusului, Indiei, Iranului, Qatarului, Kârgâzstanului, Chinei, Mongoliei, Emiratelor Arabe Unite, Pakistanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului, Turciei și Uzbekistanului. De asemenea, la întâlnire își va face simțită prezența secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres.
„Liderii statelor membre OCS vor discuta probleme actuale și vor aprofunda perspectivele de cooperare în cadrul organizației”, a precizat Kremlinul printr-un comunicat.
Chiar dacă discuțiile vor fi dominate de China și Rusia, va fi un bun prilej pentru liderii regionali să actualizeze contactele bilaterale dintre țările lor. Moscova profită de eveniment pentru a găsi noi parteneri prin care să poată eluda sancțiunile economice aplicate de SUA și aliații săi, din cauza războiului declanșat în Ucraina.
Printre problemele de securitate dezbătute la întâlnirea de anul trecut, toți participanții au condamnat vânzarea sistemelor de apărare antirachetă către anumite țări, fără a le nominaliza, transmite Reuters.
OCS este cea mai mare organizație regională la nivel mondial
Organizația de Cooperare de la Shanghai a fost fondată cu scopul de a promova cooperarea, securitatea și relațiile economice de lungă durată între statele sale membre. Alianța acoperă 80% din suprafața eurasiatică și înglobează 40% din populația lumii.
OCS controlează 20% din rezervele mondiale de petrol și 44% din resursele de gaze naturale. Produsul Intern Brut combinat este 20% din totalul realizat global.
Instituția, guvernată de Rusia și China, propune o lume multipolară, fiind o alternativă viabilă la organizațiile în care Statele Unite își asumă rolul de lider.