Putin, mesaj dur pentru Marea Britanie: Nu amenințați o „putere nucleară” precum Rusia
Referindu-se la criza bilaterală cu Marea Britanie, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a transmis: „Nimeni au ar trebui să amenințe o putere nucleară”.
La rândul său, Ambasada Rusiei din Marea Britanie a atras atenția că „orice amenințare cu măsuri punitive împotriva Rusiei va fi urmată de o ripostă”. „Partea britanică trebuie să fie conștientă de acest lucru”, a subliniat reprezentanța diplomatică.
„Ambasada a transmis marți Ministerului britanic de Externe o notă în care a reiterat că Rusia nu este implicată în incidentul din Salisbury; de asemenea, a fost reiterată disponibilitatea pentru o investigație comună”, precizează misiunea diplomatică.
Atacul neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent secret rus a fost comis cu o substanță de uz militar, „cel mai probabil” de către Rusia, a afirmat luni seară premierul Marii Britanii, Theresa May, care a dispus convocarea ambasadorului rus și a amenințat cu o ripostă puternică. „Cel mai probabil” Rusia este responsabilă de ceea ce s-a întâmplat. „Trebuie să fim pregătiți să aplicăm măsuri mult mai extinse. Miercuri, vom face o analiză detaliată a răspunsului oferit de statul rus. Dacă nu va fi oferit niciun răspuns credibil, vom concluziona că această acțiune este echivalentul folosirii forței de către statul rus contra Marii Britanii, astfel că voi reveni în Camera Comunelor pentru a stabili gama largă a măsurilor de ripostă”, a atras atenția Theresa May.
„Această tentativă de asasinat prin folosirea unei substanțe neurotoxice de uz militar într-un orășel britanic nu este doar un delict care a vizat familia Skripal, ci și o acțiune nediscriminatorie și lipsită de inteligență contra Marii Britanii, punând în pericol viețile civililor nevinovați. Nu vom tolera tentative îndrăznețe de acest gen de a ucide civili nevinovați pe teritoriul britanic”, a insistat Theresa May, precizând că ambasadorul Rusiei a fost convocat pentru a explica modul în care substanța de uz militar a fost adusă în orășelul Salisbury.
Fostul agent de spionaj rus Serghei Skripal, rănit în orașul britanic Salisbury, probabil a fost atacat cu o substanță neurotoxică, au stabilit anchetatorii britanici. Potrivit unor surse din cadrul investigației, substanța folosită este din gama Noviciok.
Fostul agent al Serviciului rus de informații militare (GRU) și fiica acestuia sunt în stare critică în urma atacului cu o substanță neurotoxică. Un polițist care a intervenit este, de asemenea, în stare gravă. În total, 21 de persoane au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat vapori ai substanței folosite în atac.
Serghei Skripal și fiica lui au fost expuși contactului cu o substanță toxică, în cursul unui incident produs în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică, iar anchetatorii suspectează că au fost atacați cu o substanță neurotoxică.
Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în anul 2010 după un schimb de agenți de spionaj efectuat între Statele Unite și Rusia. Skripal, fost colonel în serviciile secrete ruse, a fost condamnat în 2006 la închisoare, pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu Serviciul britanic de informații externe (MI6).
La investigație participă oameni de știință ai Institutului Porton Down. Ancheta este coordonată de Direcția pentru combaterea terorismului a Scotland Yard și este solicitată contribuția serviciilor de informații.