Prima pagină » Știri externe » Putin propune ARMISTIȚIU în Ucraina pe baza noilor realități teritoriale /Kievul și NATO resping condițiile președintelui Rusiei

Putin propune ARMISTIȚIU în Ucraina pe baza noilor realități teritoriale /Kievul și NATO resping condițiile președintelui Rusiei

Președintele Vladimir Putin a prezentat, vineri, condițiile Rusiei pentru armistițiu în Ucraina și pentru lansarea negocierilor de pace, reafirmând că trebuie respectate noile realități teritoriale, dar Administrația Volodimir Zelenski și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au respins imediat propunerea.

”Condițiile sunt foarte simple: trupele ucrainene trebuie să se retragă total din republicile Donețk și Lugansk, din regiunile Herson și Zaporojie. Atrag atenția, trebuie retrase în totalitate din aceste zone, în cadrul frontierelor administrative care au existat în momentul intrării acestor regiuni în Ucraina. Imediat ce Kievul declară că este pregătit pentru o astfel de hotărâre și începe retragerea trupelor din aceste regiuni, anunțând oficial și abandonarea planului de aderare la NATO, noi vom ordona încetarea focului și vom începe negocierile imediat”, a afirmat Vladimir Putin.

”Sigur că noi ne așteptăm ca decizia de retragere a trupelor, statutul de nealiniere și începerea dialogului cu Rusia, de care depinde viitoarea existență a Ucrainei, să fie luate independent de Kiev, pe baza realităților actuale și ținând cont de interesele naționale ale poporului ucrainean, nu pe baza ordinelor occidentale. Deși, există dubii serioase asupra acestui lucru”, a subliniat Vladimir Putin.

Ucraina consideră ”absurde” pretențiile lui Vladimir Putin

”Condițiile lui Vladimir Putin sunt un ultimatum”, a reacționat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat postului italian Sky TG24.

”Propunerile președintelui Rusiei sunt absurde”, a afirmat, la rândul său, Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, citat de site-ul Tagesschau.de.

Afirmațiile lui Vladimir Putin intervin înaintea reuniunii organizate de Ucraina în Elveția, pentru ralierea susținerii în favoarea ”Formulei de Pace” propuse de Administrația Volodimir Zelenski.

”Trebuie să abandonăm aceste iluzii și să încetăm luarea în serios a «propunerilor Rusiei», care sfidează sensul comun”, a declarat, la rândul său, Mihailo Podoliak, consilier prezidențial ucrainean, citat de cotidianul Le Monde.

”Propunerea președintelui rus nu este de bună-credință. Nu este o propunere de pace, este o propunere în sensul unor agresiuni suplimentare, în sensul intensificării ocupației”, a declarat, la rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea din Elveția deschide posibilitatea negocierilor Ucraina-Rusia

Reuniunea programată în Elveția în scopul obținerii sprijinului internațional pentru ”Formula de Pace” propusă de Ucraina deschide posibilitatea interacțiunilor ”viitoare” cu Rusia, conform unui proiect al declarației comune. Reuniunea de pace, la care Rusia nu este invitată, va avea loc sâmbătă și duminică în orașul elvețian Lucerna și se va concentra pe anumite măsuri de construire a încrederii în sensul contactelor ulterioare cu Moscova.

Conform unui proiect al declarației reuniunii, ar putea exista contacte viitoare cu Rusia după stabilirea unor garanții privind siguranța obiectivelor nucleare, securitatea alimentară și returnarea copiilor ucraineni care au fost transferați în Rusia și pe care Kievul îi consideră ca fiind ”răpiți”.

Andrii Yermak, șeful Administrației Prezidențiale din Ucraina, a declarat recent că Rusia nu va fi invitată la reuniunea din Elveția, întrucât obiectivul evenimentului este ralierea susținerii pentru ”Formula de pace” propusă de Kiev. Dialogul cu Rusia poate avea loc ulterior, a admis Andrii Yermak.

”Până la urmă, nu poți opri un război fără acordul ambelor părți”, a precizat el.

Moscova a semnalat că așteaptă ”propuneri serioase” de pace, prin recunoașterea noilor ”realități teritoriale” din Ucraina, în timp ce respinge ”formula de pace” propusă de Kiev.

Administraţia Volodimir Zelenski a prezentat, prin ”Formula pentru Pace”, o serie de condiții pentru inițierea negocierilor. Condițiile centrale se referă la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei prin retragerea în totalitate a trupelor ruse. În plus, Kievul vrea crearea unui tribunal care să judece crimele de război atribuite forțelor militare ruse, securizarea centralelor nucleare și garanții de securitate în spațiul euro-atlantic.

La rândul său, Moscova a susținut că este dispusă la negocieri, dar a cerut Kievului să recunoască “noile realități teritoriale”, o referire la regiunile ocupate de forțele militare ruse. În plus, Rusia cere garanții de securitate din partea NATO.

Foto: Profimedia

Citește și:

Grupul G7 va contracara practicile comerciale incorecte ale CHINEI /Companii chineze, acuzate că oferă susținere Rusiei

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și