Putin scoate RACHETELE NUCLEARE în „misiuni de patrulare” prin Siberia. Este o măsură de descurajare a Occidentului, zice Moscova

Publicat: 08/10/2024, 15:17

Rusia și-a amplasat lansatoarele nucleare mobile „pe rutele de patrulare de luptă”, relatează agenția de stat rusă TASS, potrivit Newsweek. Militarii ruși verifică echipamentele „pentru sarcini de lungă durată pe teren”, mai precizează sursa citată. Presa rusă a postat o înregistrare video cu sisteme de lansare pentru racheta balistică intercontinentală Yars, în timp ce sunt desfășurate în Novosibirsk, Siberia. În imagini se vede cum armele sunt scoase dintr-un siloz și plimbate de șosele în Siberia.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, luni, că unitățile mobile de lansare ale rachetelor sunt deplasate pe teren pentru a executa misiuni de patrulare și pregătire în eventualitatea unui conflict și face parte din strategia de descurajare nucleară a Rusiei. TASS a precizat că se verifică „pregătirea” personalului și a echipamentelor „pentru sarcini de lungă durată pe teren”.

Rachetele intercontinentale ar fi pregătite pentru acțiuni imediate

Punerea în serviciu de luptă a sistemelor nucleare Yars ar semnifica faptul că aceste sisteme de rachete balistice intercontinentale (ICBM) au fost pregătite pentru a fi utilizate în operațiuni militare. Aceasta este etapa finală, în care sistemele sunt complet echipate cu focoase nucleare și pregătite pentru lansare imediată, notează defenseromania.ro.

Expertul militar Oleg Zhdanov susține însă, într-un interviu pentru Focus.ua, că nu este exclus să fie vorba doar despre antrenament regulat, verificarea capacității de luptă sau schimbarea sarcinii de luptă.

Și agenția rusă a precizat că personalul îndeplinește sarcini care includ „testarea acțiunilor de manevră pe rutele de patrulare de luptă ca parte a serviciului de luptă”, precum și organizarea camuflajului și a protecției de luptă. De asemenea, militarii vor rezolva probleme legate de contracararea sabotajului și a grupurilor de recunoaștere, a adăugat agenția.

Potențialul Yars

Racheta Yars poate lovi ținte aflate la o distanță de 12.000 de kilometri Yars RS-24 (denumire NATO SS-29) este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri și o precizie de 250 de metri, potrivit publicației specializate în domeniul militar și al apărării Army Recognition.

Aceasta poate fi montată pe camioane purtătoare sau desfășurată în silozuri. Primul regiment Yars RS-24, format din trei batalioane, a fost desfășurat în 2011, în timp ce două batalioane ale celui de-al doilea regiment au fost puse în serviciul de luptă în decembrie anul trecut.

Placa lui Putin, amenințarea nuceară

Încă din februarie 2022, președintele Vladimir Putin a emis amenințări ambigue cu privire la armele atomice ale Rusiei. Cu toate acestea, experții se îndoiesc că dictatorul rus ar recurge la desfășurarea de arme nucleare tactice, care au o rază de acțiune mai mică decât armele strategice, dar pot fi utilizate pe câmpul de luptă.

Luna trecută, Putin a anunțat modificări ale doctrinei nucleare a Moscovei, subliniind circumstanțele în care Rusia ar putea utiliza arme nucleare. Acestea includ acum posibilitatea de a le folosi împotriva statelor nenucleare care sunt susținute de puteri nucleare, o aluzie la ajutorul primit de Ucraina.

„Mulți oficiali guvernamentali ucraineni și cetățeni ucraineni au considerat ultimele amenințări ale Rusiei drept nimic mai mult decât niște manipulări suplimentare”, a declarat pentru Newsweek Mark Temnycky, membru al Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic.

Citiți și: Moscova joacă la INTIMIDARE prin noua doctrină nucleară: „Un război psihologic nemilos, Putin amenință încă o dată omenirea”

Trecut de Putin pe linie moartă, „ȘOIMUL” Nikolai Patrushev și-a păstrat influența în FSB. Ce carte joacă fosta „eminență cenușie” de la Kremlin

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucraina vs. „Beretele negre”: Cum a arătat primul atac ucrainean asupra trupelor de elită ale...
Firma lui Silviu Prigoană, preluată 'ostil' de fostul lui șofer! Dezvăluiri uluitoare după decesul fostului...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Presa occidentală susține că patru țări din Europa urmează să fie invadate de Rusia. Hari...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Cine a fost Silviu Prigoană. Omul de afaceri a murit marți, la 60 de ani
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii...
Cod galben de vreme severă în 14 judeţe. Zonele unde sunt așteptate ploi, lapoviţă şi...
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Cei doi și-au...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primește Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Două săptămâni de reduceri la sute de mașini! Skoda Octavia și Toyota C-HR la prețuri...
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Desert din strămoși. Cornulețe cu umplutură delicioasă
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
"Inima ni se face bucăți". Doliu la colegiul unde tinerii morți în accidentul de la...
Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!
Silviu Prigoană a murit înainte să-și vadă visul cu ochii. Bifase un rol de excepție...
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Rivalii Google din Europa vor să-și lanseze propriul motor de căutare