Putin și-a rezolvat cea mai mare problemă pentru prezidențiale. Omul care îi putea pune în pericol al patrulea mandat, scos din cursă

Publicat: 26 12. 2017, 10:05

Decizia de respingere a candidaturii este departe de a fi o surpriză, Comisia electorală avertizând în câteva rânduri că Navalny nu paote participa la alegeri înainte de 2028 din cauza condamnării sale, în februarie anul trecut, la cinci ani cu suspendare  pentru deturnare de fonduri, într-o afacere din 2009.

Navalny a acuzat Kremlinul că i-a torpilat candidatura. „Știam că acest lucru se va întâmpla și, în consecință, avem un plan simplu. Vom boicota alegerile. Procesul electoral la care ni se cere să participăm nu este unul real. Vor fi doar putin și candidații pe care el i-a ales personal”, a declarat el, după decizia Comisiei Electorale. 

Navalny, care s-a făcut remarcat în timpul protestelor anti-Putin din 2011 și 2012, conduce o organizație anticorupție care a publicat o serie de documente compromițătoare despre corupția din interiorul aparatului de stat din Rusia.

Acesta a intrat în atenția publică în jurul anului 2007 când a început să scrie pe pagina LiveJournal despre cazurile de corupție în care sunt implicați oficiali de top de la Kremlin. Navalny a intrat în posesia unor documente guvernamentale private după ce a cumpărat acțiuni la unele dintre companiile rusești de top din domeniul petrolului și gazelor și le-a publicat pe site-ul său pentru a demonstra corupția și utilizarea improprie a bugetului de stat. 

 

În ultimii 10 ani, Navalnîi a publicat cu regularitate documente confidențiale referitoare la acorduri demne de îndoială semnate de membri ai Guvernului rus și, prin aceste acțiuni, a câștigat încredere politică atât în mediul online, cât și în cel offline. 

În 2011, Navalnîi a fondat Fundația Anticorupție și a condus o serie de proteste împotriva fraudei electorale la alegerile din 2011 în urma cărora partidul lui Putin și Medvedev a ajuns în posesia unui număr record de locuri în Parlament. Aceste proteste au atras atenția deosebită a presei din vestul Europei și au condus la arestarea lui Navalny în decembrie 2011. 

După 15 zile petrecute în închisoare a continuat să organizeze mișcări de protest și înainte și după ce Putin l-a înlocuit pe Medvedev și a preluat președinția Rusiei în 2012. Începând de atunci, Navalnîi a fost prezentat în media drept „ ultimul erou al opoziției rusești” și „bărbatul de care Putin se teme cel mai mult”. 

După numeroase arestări între 2011 și 2012, Navalny a încercat să îl înlocuiască pe primarul Moscovei, Sergey Sobyanin, strângând fonduri pentru campanie de la susținătorii lui. El a pierdut alegerile în favoarea protejatului lui Putin în urma unui scor foarte strâns. 

ÎÎn 2013, Navalny a fost condamnat la 5 ani cu suspendare pentru fraudă, acuzații catalogate de politician drept motivate politic. Lui Navalny i-a fost interzis să ocupe o funcție publică ca urmare a acestei condamnări.

Însă în luna noiembrie, Curtea Supremă a Rusiei a anulat condamnarea, trimițând spre rejudecare cazul către o instanță din Kirov.