În opinia președintelui rus, cea mai sensibilă problemă în ceea ce privește securitatea internațională a fost decizia Statelor Unite „de a abandona Tratatul de apărare împotriva rachetelor balistice în 2002”.
Crearea unui sistem global de apărare antirachetă este „o amenințare pentru toată lumea”, care „oferă iluzia invincibilității”, a subliniat liderul de la Kremlin, în discursul susținut în fața Camerelor reunite ale Parlamentului.
Desfășurarea scutului antirachetă reprezintă o amenințare chiar pentru Statele Unite și pentru țările europene care au acceptat să îl găzduiască, a menționat Putin, citat de Russia Today în pagina online.
Scutul antirachetă „constituie o amenințare nu doar pentru securitatea Rusiei, ci pentru întreaga lume, în vederea unei posibile destabilizări a echilibrului strategic al puterilor. Consider că este periculos chiar și pentru SUA, deoarece creează o iluzie periculoasă a invulnerabilității și consolidează tendința deciziilor unilaterale, adesea eronate”, a adăugat el.
Radare și interceptori urmează să fie instalate, în cadrul unui sistem de apărare antirachetă NATO, în state membre ale Alianței Nord-Atlantice ca România, Turcia, Spania și Polonia. Acest scut, care urmează să fie susținut cu sisteme de tip AEGIS instalate la bordul unor nave, este denunțat de Rusia ca fiind îndreptat împotriva sa.
Putin a adăugat joi că, deși nu vrea să se angajeze într-o nouă cursă a înarmării, Rusia își va asigura apărarea chiar și în „condițiile (globale) actuale”.
Rusia este capabilă să aplice soluții inovative pentru a asigura capacitățile de apărare ale țării, a menționat liderul de la Kremlin, citat de agenția Sputnik.
Președintele rus a mai afirmat că Rusia nu vrea să abandoneze relațiile cu Statele Unite și Europa, dar încearcă de asemenea să dezvolte legături cu America Latină și Asia de Est.