„De unde provin vehiculele blindate și sistemele de artilerie pe care le au? În lumea contemporană oamenii care duc o luptă și care consideră această luptă legitimă (…) găsesc întoteauna armament”, a declarat Putin într-un interviu pentru televiziunea gemrană ARD publicat luni de către Kremlin.
Un conflict armat între forțe loialiste și separatiști proruși în estul Ucrainei s-a soldat cu peste 4.000 de morți de la începutul ostilităților, în aprilie, potrivit ONU.
Kievul și Occidentul acuză Rusia că susține militar rebelii ucraineneni în estul țării, ceea ce Moscova dezminte.
„Autoritățile ucrainene au trimis acolo armata și folosesc inclusiv rachete balistice. Cine vorbește despre acest lucru? (Nu se spune nimeni) niciun cuvânt” despre asta, a continuat Putin.
Rusia „nu vrea” ca autoritățile ucrainene „să-i elimine pe toți adversarii lor politici” din estul Ucrainei, a declarat el.
„Și nu vom permite acest lucru”, a subliniat liderul de la Kremlin.
De asemenea, el a apărat din nou anexarea în martie a Peninsulei ucrainene Crimeea, declarându-se „profund convins că Rusia nu a comis nicio încălcare a dreptului internațional”.
„Nu ascund, bineînțeles, și nu am ascuns niciodată faptul că forțele armate rusești au blocat forțele ucrainene în Crimeea”, a declarat Putin.
Însă acest lucru nu a avut ca scop „obligarea cuiva să meargă la vot (…), ci împiedicarea băii de sânge, pentru a le da oamenilor o posibilitate să-și exprime atitudinea față de ceea ce vor pentru viitor și pentru viitorul copiilor lor”, a insistat el.
Un referendum a aprobat „alipirea” Crimeei la Federație rusă pe 16 martie, pus în aplicare de Moscova două zile mai târziu.
Această anexare, denunțată de către Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană (UE), a provocat între Occident și Rusia cea mai gravă criză diplomatică de la destrămarea fostei Uniuni Sovietice.