Prima pagină » Știri externe » Putin vrea reînființarea KGB, prin Ministerul Securității Statului

Putin vrea reînființarea KGB, prin Ministerul Securității Statului

Putin vrea reînființarea KGB, prin Ministerul Securității Statului
O reformă majoră a sistemului federal de poliție și a serviciilor secrete din Rusia, înainte de alegerile prezidențiale din 2018, ar urma să ducă la apariția unui Minister al Securității Statului, care să funcționeze după principiile fostului KGB, arată un document obținut de Kommersant și citat de Moscow Times. Această structură ar urma să reunească toate serviciile secrete ale Rusiei și să aibă puterea de a efectua anchete și urmărire penală proprii.

Vladimir Putin ar urma să reformeze sistemul de poliție și servicii secrete înainte de alegerile din 2018, înființând un Minister al Securității Statului cu puteri de a face urmărire penală și care se va dezvolta pe structura FSB-ului, care s-ar întoarce astfel la puterile deținute în era sovietică de KGB, conform unui document al ziarului Kommersant, citat de The Moscow Times.

Noul minister va investiga cazurile aduse de Comitetul Federal de Investigație și de Ministerul de Interne, însă va derula și proceduri de supraveghere a agențiilor secrete și va avea propriul serviciu de pază și protecție, precum și propriile agenții de securitate.

„Dacă înainte agenții FSB doar aducea sprijin anchetelor, acum vom fi însărcinați cu gestionarea progresului acestor anchete din momentul apariției acuzațiilor penale până când cazul ajunge în instanță”, a declarat o sursă din FSB pentru Kommersant.

Structura ar urma să se ocupe și de cazurile de corupție la nivel înalt. De asemenea, agenții ar urma să monitorizeze și cât de eficient sunt folosite informațiile oferite de Ministerul Securității Statului de către anchetatori.

Cea mai mare problemă în calea fondării acestui nou KGB sunt banii. Kommersant estimează că doar compensările pentru angajații care nu vor să lucreze în acest nou sistem ar fi de ordinul miliardelor de ruble, adică sute de milioane de dolari.

Deja în Rusia apele sunt testate pentru acest nou sistem, mai scrie Kommersant. FSB a adus acuzații penale grave unor membri ai Comitetului de Investigații, care ar fi ajutat unul dintre cele mai periculoase grupuri de crimă organizată, condus de Zahar Kalașov, poreclit Șakro Molodoi (Șakro cel Tânăr).

Comitetul de Investigații din Rusia ar putea reveni în structura Parchetului General, de care s-a desprins în 2011, ceea ce ar însemna o decădere a membrilor acestui comitet, mulți dintre care se află acum în arest sau despre care se zvonește că vor demisiona – agențiile de presă de stat rusești publicând deja știri în acest sens.

Citește și