Qatarul amenință Europa: livrările de gaze către UE, în pericol!
Qatarul nu doar că respinge, din nou, implicarea în scandalul de corupție de la nivelul UE, dar amenință Europa cu livrările de gaze! În prezent, ancheta declanșată de autoritățile belgiene referitoare la mita oferită unor înalți oficiali ai P.E, inclusiv unui vicepreședinte, riscă să arunce în aer relațiile dintree Qatar și Uniunea Europeană.
Patru persoane au fost puse sub acuzare de autoritățile belgiene în legătură cu acuzațiile potrivit cărora Qatar, gazda Cupei Mondiale de fotbal, le-a oferit bani și cadouri pentru a influența procesul decizional al organizării turneului.
Qatarul acuză prejudecățile europenilor
Într-o declarație făcută duminică, un diplomat de la misiunea Qatarului la Uniunea Europeană a acuzat „prejudecățile” europenilor, despre care a spus că au determinat P.E. să voteze suspendarea tuturor lucrărilor privind legislația care implică Qatar și să interzică accesul reprezentanților acestui stat în sediul de la Bruxelles.
- Suspendarea afectează legislația legată de liberalizarea regimului de vize, un acord UE-Qatar privind aviația și vizitele planificate, până când acuzațiile vor fi confirmate sau infirmate.
„Decizia de a impune o astfel de restricție discriminatorie (…) va avea un efect negativ asupra cooperării regionale și globale în materie de securitate, precum și asupra discuțiilor în curs de desfășurare privind sărăcia și securitatea energetică globală”, a declarat diplomatul qatarez, o amenințare voalată cu privire la aprovizionarea pe viitor a europenilor cu gaze. „Qatar a fost criticat și atacat în mod exclusiv în cadrul anchetei” și a fost profund dezamăgit de faptul că guvernul belgian „nu a făcut niciun efort pentru a se angaja cu guvernul nostru în vederea stabilirii faptelor”, mai arată diplomații de la Doha.
Un purtător de cuvânt al Parlamentului European a refuzat să comenteze acuzația, scrie Wall Street Journal. Nici Ministerul belgian al Justiției și Parchetul federal nu au reacționat. Singurul comentariu pe marginea acestui subiect rămâne cel de miercuri, al Ministerului Justiției, care a transmis că serviciul său de informații a colaborat îndeaproape cu alte țări europene timp de mai bine de un an pentru a descoperi scandalul de corupție.