Prima pagină » Știri externe » Qatarul insistă pentru continuarea negocierilor de PACE / „Bombardamentele complică eforturile de mediere”

Qatarul insistă pentru continuarea negocierilor de PACE / „Bombardamentele complică eforturile de mediere”

Qatarul insistă pentru continuarea negocierilor de PACE / „Bombardamentele complică eforturile de mediere”

Qatarul, principalul mediator între Israel şi Hamas, a cerut comunităţii internaţionale să acţioneze rapid pentru a pune capăt violenţelor în Fâşia Gaza.

Vineri dimineață, 1 decembrie, Israelul a reluat bombardamentele asupra acestui teritoriu, la scurt timp după încetarea armistițiului dintre cele două tabere, care a durat șapte zile.

Apel către comunitatea internațională

„Bombardamentele în Fâşia Gaza în primele ore care au urmat sfârşitului pauzei complică eforturile de mediere şi exacerbează catastrofa umanitară”, a subliniat Ministerul de Externe al Qatarului într-un comunicat de presă preluat de Reuters.

Diplomaţia qatareză a cerut comunităţii internaţionale „să acţioneze rapid pentru a pune capăt violenţei”. În același timp, Doha a condamnat operaţiunile care iau „civilii drept ţintă, practică pedepsele colective şi tentativele de deplasare forţată a cetăţenilor în Fâşia Gaza asediată”.

De altfel, MAE qatarez a confirmat că „negocierile continuă, cu scopul revenirii la o pauză umanitară”. Qatarul rămâne „hotărât, împreună cu partenerii săi, să continue eforturile” pentru a se ajunge la aceasta şi „nu va ezita să facă tot ce este necesar pentru revenirea calmului”, adaugă ministerul în comunicatul său.

Anterior, o sursă informată cu privire la negocieri informase despre continuarea acestora pentru a se reveni la o încetare a focului.

Armistițiul a încetat, IDF a reluat bombardamentele

Aflat în vigoare timp de şapte zile, acordul de încetare a focului a expirat vineri dimineaţa, iar armata israeliană a transmis că şi-a reluat operaţiunile militare.

În același timp, premierul Benjamin Netanyahu a acuzat Hamas că „a încălcat acordul şi a lansat rachete” asupra Israelului.

Această pauză a permis eliberarea a zeci de ostatici deţinuţi în Gaza şi a unui număr mai mare de trei ori de palestinieni deţinuţi de Israel, precum şi intrarea ajutoarelor umanitare în teritoriul palestinian.

Armata israeliană a estimat că circa 240 de persoane au fost luate ostatice și duse în Fâşia Gaza în cursul atacului din 7 octombrie.

Potrivit guvernului palestinian, peste 15.000 de persoane, între care cel puţin 6.150 de copii şi tineri sub 18 ani, ar fi pierit în bombardamentele israeliene.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și