Prima pagină » Știri externe » QUIZ. Ce legătură au americanii cu protestele din Ungaria?

QUIZ. Ce legătură au americanii cu protestele din Ungaria?

QUIZ. Ce legătură au americanii cu protestele din Ungaria?
Ce legătură au americanii cu protestele din Ungaria? Răspunsul, în articol

În ochii analiștilor, dar și ai protestatarilor intervievați de presa occidentală, foarte relevant pentru a înțelege amploarea protestului este conflictul cu SUA, concretizat, cel mai recent, în interdicția de călătorie în SUA impusă de americani unor apropiați de-ai lui Orban acuzați de corupție. Orban nu numai că s-a apropiat tot mai mult de Moscova, chiar și în timpul războiului din Ucraina, dar a făcut-o îndepărtându-se voit de UE, NATO și SUA, iar Washingtonul sancționează în acest moment axa Budapesta-Moscova. „Este mai mult decât evident că Orban nu poate câștiga acest război. În acest moment, în Fidesz e o mare tensiune, pentru că au simțit că nu doar guvernul, ci și partidul ca atare se va prăbuși”, spune Dan Dungaciu, pentru gândul.

În mulțime se afla și Însărcinatul cu Afaceri al Statelor Unite la Budapesta, Andre Goodfriend, care a explicat pe Twitter că a mers la protest pentru „a măsura atmosfera”. Fotografia cu Goodfriend în mijlocului protestului nu a fost bine primită de membrii Fidesz, care l-au acuzat că „este un agent CIA devenit agent provocator” (sursa: eurodeputatul Tamas Deutsch). „Goodfriend, ești indezirabil în Ungaria”, a fost mesajul unui jurnalist maghiar pentru diplomatul american.

Sprijinul tacit al americanilor pentru o revoluție în Ungaria este evident. Dacă cineva mai avea vreun dubiu în acest sens, a fost clarificat de prezența însărcinatului cu afaceri al SUA la proteste. Am văzut același model de reacție din partea americanilor și la începutul Euromaidanului. Când UE eșuase în gestionarea crizei din Ucraina, SUA au intervenit puternic.

„Acum, America și-a luat mâna de pe guvernul Orban. Mesajul pe care l-au dat este: sau își modifică atitudinea, sau pleacă. În acest moment, nu mai e loc de negocieri”, subliniază Dan Dungaciu, directorului Institutului de Studii Politice al Academiei Române.

Autor

Citește și