Prima pagină » Știri externe » QUIZ. De unde a pornit actualul conflict diplomatic dintre SUA și Ungaria?

QUIZ. De unde a pornit actualul conflict diplomatic dintre SUA și Ungaria?

QUIZ. De unde a pornit actualul conflict diplomatic dintre SUA și Ungaria?
De unde a pornit actualul conflict diplomatic dintre SUA și Ungaria? Răspunsul, în articol

La câteva săptămâni de la discursul extrem de critic al oficialului american Victoria Nuland despre abuzurile unor lideri din țările central-europene membre UE și NATO, însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA din Budapesta, Andre Goodfriend, a anunțat în 15 octombrie că mai mulți oficiali maghiari suspectați de corupție au primit interdicții de intrare în SUA.

Decizia are o miză evident politică (oficialii nefiind condamnați) și a tensionat și mai mult relațiile bilaterale dintre Ungaria și SUA. Măsura este similară interdicțiilor de călătorie de care au fost vizați, în ultimele luni, oficiali ruși și apropiați din cercul lui Vladimir Putin, în contextul conflictului ruso-ucrainean. Cel mai cunoscut caz din România în care a fost aplicat o asemenea măsură este cel al lui Adrian Năstase, căruia i s-a revocat viza pentru SUA în 2012, după condamnarea în primă instanță în Trofeul Calității. Motivul pentru care acest subiect este deosebit de relevant și în România este că, date fiind numeroasele scandaluri de corupție la nivel înalt dezvăluite în ultimele luni, nu este exclus să ajungă și la București astfel de „mesaje” din partea SUA.

În primă fază, Goodfriend s-a arătat foarte rezervat în a oferi detalii precum numele persoanelor de pe lista interdicțiilor de călătorie în SUA. El s-a rezumat la a spune că este vorba de până la zece funcționari guvernamentali, membri ai Guvernului sau oameni de afaceri apropiați Guvernului FIDESZ (ulterior, avea să precizeze că sunt șase oficiali).

Motivul interdicțiilor de călătorie: suspiciunea de corupție și fapte asimilate corupției, precum și de atingere adusă intereselor americane, potrivit presei maghiare. Concret, ambasada SUA a comunicat că „anumite persoane fizice din Ungaria” nu pot pătrunde pe teritoriul american pentru că există „informații credibile că ar fi obținut beneficii din acte de corupție”, informează Mediafax. Ca o regulă generală, orice persoană cu cazier are interdicție de intrare în SUA.

Dacă mai exista vreun dubiu privind miza politică a acestui scandal, Andre Goodfriend a revenit, în urmă cu o săptămână, într-o conferință de presă în care, potrivit portalului de știri Politics.hu, a avertizat că SUA și-ar putea înceta cooperarea cu Ungaria, din cauza corupției endemice. Cât despre identitatea persoanelor vizate, oficialul american a spus că fie lucrează în guvernul Orban, fie sunt apropiați ai executivului ungar.

Tot săptămâna trecută, a venit o nouă replică a guvernului maghiar. Șeful de cabinet al lui Orban a avertizat, în cadrul unei întruniri de urgență a Comisiei de Securitate Națională a Parlamentului Ungariei, că dacă partea americană nu vine cu explicații pentru decizia anunțată de Andre Goodfriend, „prietenia ungaro-americană ar putea fi otrăvită sau distrusă”, relatează, într-un alt articol, același Politics.hu.

Autor

Citește și