QUIZ UE – Care sunt cele mai grele portofolii din noua Comisie Europeană?
Fiecare stat membru poate face un alt clasament din acest punct de vedere. Greutatea portofoliilor depinde în mare măsură și de interesul fiecărei țări. De exemplu, în Comisia Juncker, pentru Germania, cel mai greu portofoliu este cel al Comerțului, pentru că aceasta înseamnă cu această țară va conduce, prin comisarul ei, negocierile pe TTIP, acordul comercial cu SUA, care, dacă va fi încheiat, va deveni cel mai mare astfel de acord din istorie.
Portofoliul Politicilor Regionale este foarte greu pentru țările care beneficiază de fondurile de coeziune, cu atât mai mult pentru state precum România, care beneficiază, dar nu reușesc să folosească mare parte din aceste fonduri. Pentru membrele din Europa de vest, acest portofoliu contează mult mai puțin.
Politica Externă (Înaltul Reprezentant) este, de asemenea, un portofoliu foarte important, nou comparativ cu altele. Greutatea lui depinde și de persoana celui care în conduce, avertizează experți contactați de gândul. De asemenea, competiția e mereu un portofoliu greu, pentru că este competența exclusivă a Comisie. Politicile economice și monetare, care se pare că vor fi împărțite în două portofolii, sunt, de asemenea, foarte importante. Motivul cel mai ușor de înțeles: aici se iau deciziile pe guvernanță economică europeană și măsurile de austeritate – acestea din urmă nefiind câtuși de puțin populare.
Dat fiind faptul că reforma Politicii Agricole Comune, care dădea mare parte din greutatea portofoliului Agriculturii, a fost deja realizată de Cioloș, acest portofoliu intră acum în categoria celor „semi-grele”.
În fine, dat fiind contextul crizei provocate de Rusia și faptul că energia este principala armă de politică externă a Moscovei, portofoliul Energiei a devenit mai important ca niciodată.